Появата на радиотелефоните (мобилни телефони за кола) през 80-те и

...
Появата на радиотелефоните (мобилни телефони за кола) през 80-те и
Коментари Харесай

Влогър възстанови стар радиотелефон с помощта на Bluetooth

Появата на радиотелефоните (мобилни телефони за кола) през 80-те и 90-те години на предишния век беше впечатляващо достижение за технологиите. Това разреши на хората да споделят до момента в който карат – нещо, което беше невероятно преди. Тези устройства обаче остаряха с времето, защото цифровите мобилни мрежи замениха аналоговите и множеството хора минаха към смарт телефони.

Един аспект на класическите коли, който реставраторите не са актуализирали, е точно по този начин нареченият радиотелефон. Тези телефони остават неработещи, защото мрежите им са спрени. Въпреки това, един притежател на остарял автомобил е намерил метод да съживи тези устройства и те да бъдат даже в още по-добра форма от първичния им искра.

Софтуерният инженер Джеф Лау, прочут още като UselessPickless в YouTube, възвърне цялостната функционалност на радиотелефона в своя Mitsubishi 3000GT VR-4 от 1993 година благодарение на персонализиран Bluetooth адаптер. Превозното средство предлага спомагателен телефон “DiamongTel ” и “hands-free ” система, само че те не работят заради прекратяването на аналоговата мобилна услуга “AMPS ” в Съединени американски щати през 2008 година

След три години упорита работа Лау проектира адаптера за свързване сред приемо-предавателя на общоприетия телефон и приемното устройство „ hands-free ”, ситуирано в багажника. Това разреши на Лау да се свърже с съвременни мобилни мрежи с радиотелефона в колата от 1993 година Стандартният телефон, когато е обвързван със смарт телефон, демонстрира името на обвързваното устройство и какъв брой мощен е сигналът на мрежата на смарт телефона.

Но това не е всичко. В този случай “hands-free ” устройството в автомобила подава гласови команди на смарт телефона към Siri от Apple. Резултатът е изцяло функционален радиотелефон от 1993 година с всички функционалности за система “hands-free ” от 2023 година без разсейването на сензорния екран.

Това е впечатляващо софтуерно достижение и доказателство за инженерните умения на Лау. Въпреки че е малко евентуално всичко това да се трансформира в широкоразпространена наклонност заради дългото време за разработка и ниската степен на асимилиране на радиотелефоните по това време, вдъхновяващо е да забележим, че връщането на тези автомобилни телефони е допустимо. Може би някой там ще одобри концепцията и ще се захване с нея – въпреки всичко всичко ретро е на мода! Защо да не забележим повече радиотелефони в колите в бъдеще?

Удивително е да се види по какъв начин един типичен телефон за кола от 90-те години може да бъде възобновен и да действа изцяло в XXI век, с помощта на модерната технология. Възстановяването на радиотелефона в колата Mitsubishi от Джеф Лау е доказателство за силата на нововъведенията и връзката им с предишното. Това е впечатляващо достижение и човек може единствено да се чуди кои съставни елементи от старите коли ще бъдат възобновени в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР