Появата на предложения пред камерите по темата за конституционната реформа,

...
Появата на предложения пред камерите по темата за конституционната реформа,
Коментари Харесай

Конституционната реформа: засега предложения пред камери, а в ролята на вестоносец - Пеевски

Появата на оферти пред камерите по тематиката за конституционната промяна, наложителна за реализиране на действителна правосъдна промяна, се оказа надалеч по-динамична от появяването на писмени оферти, завършени в планове.

Докато в петък (9 юни) сутринта известното от " Демократична България " беше, че нейният план от 2021 година за промени на конституцията с някои допълнения се явява основата на общия план на " Продължаваме промяната - Демократична България ", няколко часа по-късно новоизбраният член на конституционната комисия Делян Пеевски (ДПС), че се върви към унищожаване на фигурата на основния прокурор. В показаната пред " Дневник " сутринта от " Демократична България " идна актуализация на плана от 2021 година такава смяна не беше планувана.

Движение за права и свободи през последната седмица демонстрираха водеща роля по тематиката с промени в конституцията, като поради нея ръководителят Мустафа Карадайъ и глобеният по " Магнитски " Пеевски, вкараха, а той с изключение на, че всеки ден е в Народното събрание, стартира и постоянно да разяснява пред медии тематиката. От него пристигна и обяснението, че разискват да обединят всички оферти в " един план ". През идващата седмица ще се разбере и дали Пеевски може да оглави комисията по конституционни въпроси , а в коридорите депутати обсъждаха вероятен ротационен метод и за нейното председателстване сходно на правната.
ГЕРБ, " Продължаваме промяната " и Движение за права и свободи организираха няколко срещи като пред медиите мненията бяха, че на всички тематиката е била правосъдната промяна. Оценките обаче се разминаваха сред. Очаква се, че срещите ще продължат, само че по кое време ще има конструкция на процеса за измененията и по какъв начин ще се работи по плановете занапред ще се обяснява. А сред първичните оферти на Движение за права и свободи и " Продължаваме промяната " има основни разлики.

Има основен прокурор, няма основен прокурор

В четвъртък, Движение за права и свободи показа плана си от февруари 2022г. за промени, с които. В петък Пеевски заприказва за отпадане на фигурата на основния прокурор.

Съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов в изявление преди седмица сходна опция: " Едната тенденция е към премахването на функционалността на основния прокурор като център на власт. В взаимозависимост от това по какъв начин ще се реализира консенсусът ни, може тази позиция да се отстрани напълно, или да бъде оптимално лишена от всички тези пълномощия и йерархично действие, породили актуалната система, в която основният прокурор концентрира у себе си редица официални и неофициални лостове на въздействие, трансформирали го в параполитически състезател. " След изказването на Пеевски в петък министърът на правораздаването Атанас Славов, който е взел участие в срещата, изясни пред " Дневник ", че ще се дискутират и двете благоприятни условия - дали да се отстрани фигурата основен прокурор, или той да остане единствено административен началник на Върховната касационна прокуратура.
А Хамид Хамид (ДПС) на въпроса за какво в качен в четвъртък (8 юни) на уеб страницата им и показан в " Дневник ", е планувано основният прокурор да се проверява от прокурор, в несъгласие с признатия на 2 юни от това Народно заседание и с техните гласове механизъм за следствие, сподели, че това ще бъде променено в хода на разискванията в комисията.

 Конституционната промяна: към този момент оферти пред камери, а в ролята на вестоносец - Пеевски
© Цветелина Белутова

Промените за Висшия правосъден съвет на " Продължаваме промяната - Демократична България "

Засега черно на бяло са видни единствено плановете на Движение за права и свободи (повече за него - ) и на " Продължаваме промяната - Демократична България ". подчертава на разликата сред съд и прокуратура и понижаване на парламентарната квота . Затова планува преструктуриране на Висшия правосъден съвет, който да остане административен и кадрови орган единствено за съдиите.
Така вместо сегашният Висш съдебен съвет се планува:

- Висш съвет на правосъдната власт , който да се занимава единствено със съда, да се състои от 15 членове, от които 8 се избират директно от съдиите от другите равнища на системата, ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) са членове по право, а парламентарната квота се понижава на 5 души. Председателите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да се оферират от общите събрания на съдиите на двете съдилища и да са настоящи съдии в съответния съд все още на избора.

Освобождаване от служба на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд се взема от Конституционния съд, а предлагането би трябвало да се поддържа от две трети от състава на съвета, в това число болшинство от членовете, директно определени от съдии.

- Прокурорски съвет, в състав 11 членове, от които 4-има избирани от прокурорите, 5-има определени от Народното събрание (представители на разнообразни юридически специалности и организации, само че не настоящи прокурори). Главният прокурор и министърът на правораздаването да са членове по право. Намалява се мандатът на основния прокурор от 7 на 5 години.
Предвиденият в плана избор на основния прокурор от Народното събрание ще бъде изменен - да се избира от прокурорския съвет, а с какво болшинство ще бъде разисквано, изясни Надежда Йорданова. Освобождаване (импийчмънт) на основния прокурор ще бъде по самодейност на министъра на правораздаването или една пета от народните представители като се поддържа от Народното събрание с болшинство от 140 народни представители. Окончателното решение се взема от Конституционния съд или президента.

 Атанас Славов (вляво) към този момент е министър на правораздаването, следва да се разбере дали Надежда Йорданова ще влезе на негово място в комисията по конституционни въпроси.
© Велко Ангелов

Атанас Славов (вляво) към този момент е министър на правораздаването, следва да се разбере дали Надежда Йорданова ще влезе на негово място в комисията по конституционни въпроси.

Избор на парламентарните квоти (в плана се назовават обществени) за двата съвета да става с така наречен падащо болшинство от 140 депутати, с цел да се избегне блокаж в случаите, когато не се реализира квалифицирано.

Концептуални разлики и прилики

Разликите с плана на Движение за права и свободи са концептуални - във визиите им за същината на правосъдната власт. При Движение за права и свободи (твърдят че в " основата на създаването му " е Пеевски) духът на плана е към уеднаквяване на съд и прокуратура и приравняване на правния статут на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор. Проектът на " Продължаваме промяната - Демократична България ",за който споделят, че сега се актуализира от Атанас Славов и Никола Минчев, е основен акцентът върху разликите сред съд и прокуратура.

 В измененията на Пеевски за конституцията Движение за права и свободи зачертава следствието на основния прокурор от арбитър В измененията на Пеевски за конституцията Движение за права и свободи зачертава следствието на основния прокурор от арбитър

Другата основна разлика е, че Движение за права и свободи предлага по някои въпроси двата съвета - Съдебният и Прокурорският, да заседават и вземат решения дружно. Под " някои въпроси " се схваща и бюджетът на правосъдната власт, подсетиха някогашни членове на Висш съдебен съвет. И питат - какво е тогава особеното от настоящето състояние в ръководството на правосъдната власт, в което разпределянето на бюджета играе изключителна роля. Друга разлика: В плана на " Продължаваме промяната - Демократична България " са записани лустрационнни правила в бранша за сигурност , които несъмнено ще нарушат консенсусната атмосфера.
Предлагат се лустрационни учредения за заемане на длъжности в бранша за сигруност и други институции, като лустрацията да обхване както инспекция за " чисто минало " (липса на принадлежност към комунистическите служби за сигурност, или заемането на висши управителни позиции в комунистическата партия), по този начин и " инспекция за интегритета на претендентите за висши обществени длъжности, включително на тяхната преданост към демократичните полезности и правила ". Приликите сред плановете на " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи са преди всичко във въвеждането на самостоятелната тъжба до Конституционния съд с изменение на член 150 от конституцията.
Разликата е, че планът на Движение за права и свободи планува конституционната тъжба да се подава посредством двете висши съдилища Върховен касационен съд и Върховен административен съд. С цел да се подсигурява пълноценна отбрана на правата и свободите на жителите оферират на конституционно равнище да се уреди както самостоятелната тъжба, по този начин и опцията долуинстанционните съдилища да сезират директно Конституционен съд. Конкретните учредения за допустимост ще бъдат уредени в специфичен закон.

 " Спорим " и " Разбрахме се ": Христо Иванов и Движение за права и свободи не престават диалозите за конституционна промяна

А отвън правосъдната промяна

Статутът на служебното държавно управление е основен въпрос, само че той не може да бъде решен без Велико национално заседание р изясни Надежда Йорданова. За него ще се търси законодателни решения.

Останалите парламентарни партии изричат персонални отзиви или чакат да чуят какво се предлага . ГЕРБ посредством Радомир Чолаков: Трябва да се промени статутът на служебното държавно управление
ГЕРБ няма написани текстове. Отдавна е покрит под пепелта на забравата оня план пот времето на Данаил Кирилов, за който в партията на Борисов към този момент и не загатват.

Но и без написани оферти, разсъждават по някои въпроси, да вземем за пример по какъв начин да се промени статутът на служебното държавно управление. Това разяснява пред " Дневник " Радомир Чолаков (ГЕРБ/) с уточнението, че показва персонално мнение, и че разсъжденията им не са в посока унищожаване. А по какъв начин да се направи непрекъсваема парламентарната власт, каквато сега е изпълнителната. В демократичния свят мандатът на народните представители се прекъсва с избора на новоизбраните. А у нас Народното събрание се разпуска от президента, заради което служебното държавно управление става безотговорно. Когато се назначава служебно държавно управление, това да не води до разформироване на Народното събрание - това мнение се оформяло в ГЕРБ.

Българска социалистическа партия (чрез Корнелия Нинова): Чакаме да забележим какво се предлага . " Не можем нищо да оценим, без да сме го видели. А и никой не ни е желал мнение. Когато прочетем, тогава ще приказваме ", съобщи Нинова, запитана от " Дневник ".

" ИТН " (чрез Тошко Йорданов): Ние сме за президентска република . Зам.-председателят на партията Тошко Йорданов, без да прави ангажименти дали показва персонално мнение, съобщи: Ние сме за президентска република, така че за нас това е конституционната промяна. А каквото оферират " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи, като го забележим и като ни попитат, ще кажем дали си коства ".

" Възраждане " останаха без коментар на този стадий. Но предложиха, че.

Такава беше моментната картина на подготовката на конституционната промяна в петък, 9 юни.

 Конституционният сезон е открит Конституционният сезон е открит

 Конституционната промяна: към този момент оферти пред камери, а в ролята на вестоносец - Пеевски
© Велко Ангелов

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР