Появата на пандемията, породена от COVID-19, и продължителните периоди на

...
Появата на пандемията, породена от COVID-19, и продължителните периоди на
Коментари Харесай

Подготвят гостуване на Филхармония „Пионер“ във Виена през ноември

Появата на пандемията, подбудена от COVID-19, и продължителните интервали на локдаун в културния бранш в Австрия не възпират стремежа на персони, които са вдъхновители с необятен небосвод на концепциите и основатели на събития, съчетаващи висока художествена стойност с обществено-социална значителност. Такава фигура е доктор Александър Александров , който през 2009 година основава австрийското съдружие за изкуство и просвета „ Лилавият лебед “ .

Многобройни през годините са инициираните от него сполучливи планове, впечатляващи със своята мащабност и получили заслужен отзив, както измежду българската общественост тук, по този начин и измежду австрийската културна общност. Сред благородните дела се откроява откриването на паметна плоча във Виена на постройката, в която дълги години е живяла световноизвестната оперна прима Гена Димитрова. През 2018 година, още веднъж по самодейност на съдружие “Лилавият лебед “, в Австрия се организира турне на Хора на слепите “Акад. Петко Стайнов “ под надпис " Пътешествие на светлината " - план, който бе отличен с почетното трето място в българската ранглиста за културно събитие на 2018 година на изданието „ Площад Славейков “. През 2020 година доктор Александър Александров основава към сдружението, взаимно с оперния артист Апостол Миленков, мъжкия отбор „ Православие “, чиято задача е да извършва и способства за популяризирането на църковно-славянските песнопения.

Д-р Александър Александров неведнъж е подчертавал в свои изявления нуждата от духовното предпазване на една нация, в която културните институции да бъдат обърнати към младата аудитория, а достойното показване на българските музикални сформира по международните подиуми да бъде приоритет. Естествен израз на тази линия и продължение на активността на съдружие „ Лилавият лебед “ е неговият настоящ план – заплануваният през месец ноември тази година гастрол в австрийската столица на именитата Детско-юношеска филхармония „ Пионер “ под мотото „ Отново във Виена “.

Създадената през 1952 година групировка превзема в продължение на десетилетия публиката на Европа и Америка под диригентството на своя началник - проф. Влади Симеонов. Още през 1959 и 1973 г.  има своите сполучливи изяви в австрийската столица. През 2002 година оркестърът е закрит, само че 2008 година той се ражда за нов живот, като продължава традициите на тази групировка да бъде състав на международно равнище, в който децата имат тласък да музицират. В момента оркестърът е под управлението на диригента Любомир Денев-син .

Предстоящите концерти на Детско-юношеската филхармония „ Пионер “ във Виена през ноември 2021 година ще бъдат под почетния патронаж на ръководителя на австрийския парламент Волфганг Соботка. Наред с произведения на Мюфа, Дворжак, Любомир Пипков, Марин Големинов и други, особено за гастрола в програмата на концертите са включени осъществявания на две международни министър председатели на творби от Любомир Денев-син и от австрийския композитор Курт Шмид, отдадени на оркестъра. Концертите ще бъдат записани и издадени на компактдиск, плакатът за събитието е на огромния български художник Стоимен Стоилов, а младите оркестранти ще имат взаимна креативна работилница с Wiener Musikseminar, както и посещаване в Музикферайн.

В изявление за слушателите на предаването „ Алегро Виваче “ по " Хоризонт " доктор Александър Александров описа за своята концепция да предложения във Виена Детско-юношеската филхармония „ Пионер “, която той дефинира като „ цивилизационно достижение на българската нация “. Той показа детайлности за програмата на концертите и за съпътстващите събития по време на гастрола.

Всички искащи да поддържат финансирането на плана могат да внесат средства посредством платформата .

Чуйте изявлението с доктор Александър  Александров в звуковия файл.

 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР