Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не предизвиква паника

...
Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не предизвиква паника
Коментари Харесай

В Китай няма паника: перфектна система срещу Ковид


Появата на новия вирусен вид Омикрон към този момент не провокира суматоха в Китай. Страната имунизира бързо и всеобщо. Властите се хвалят, че популацията подкрепя акцията интензивно. В реалност хората нямат различен избор.

Появата на новия вирусен вид Омикрон към този момент не тревожи китайските управляващи. Напротив, държавното управление гордо разгласи, че строгият му доскорошен курс за „ нула инфекции “ се е увенчал с триумф. Пропагандното издание " Global Times " писа, че Народната република е „ непобедима бариера против вируса “. Според изданието, динамичната тактика на ръководещите за „ нула Ковид “ била съвършена система, непринудено подкрепяна и от популацията.

Сурови ограничавания
Редакцията предлага
В реалност хората в властническо ръководената страна нямат никакъв различен избор. Още с първия гърмеж на пандемията в края на 2019 и началото на 2020 година в Ухан партийните и държавни ръководители на Китай започнаха, с цел да овладеят другите местни огнища на болест. Същото важи и до през днешния ден, въпреки че броят на новите инфекции спадна доста.

Където и да се появят нови случаи, непроменяемо се афишира прецизен локдаун, вкарват се забрани за излизане от домовете, ограничавания за пътешестване, наблюдават се всички контактни лица, вършат се всеобщи проби. Разрешителните за влизане в Китай от година и половина са сведени до най-малко, а идващите извън се изпращат в няколкоседмична наложителна карантина в хотел.

„ Новият вид Омикрон беше таман открит и се популяризира релативно бързо, само че към този момент е прекомерно рано да се каже какъв брой рисков и инфекциозен е той, дали води до съществени признаци и дали би трябвало имунизациите да се напасват. Това ще би трябвало занапред да се обясни “, сподели основният китайски епидемиолог Жонг Наншан.

Само китайска ваксина

Китай имунизира бързо и всеобщо. Всички деца над тригодишна възраст имат право да бъдат ваксинирани с по една доза от китайската ваксина. По публични данни до момента в Китай са сложени общо към 2,5 милиарда дози от нея, при население от 1,4 милиарда души.

Засега не е ясно дали и в каква степен китайските ваксини работят на вируса, и по-специално на разновидностите Делта и Омикрон. Чуждестранни ваксини до момента не са били одобрявани за приложимост в Китай. В континенталната част на страната до момента не е открита болест с Омикрон, само че от Хонконг бе обявено за два случая. Единият от тях е на човек, завърнал се от Южна Африка, а другият е обитавал в Нигерия.

****

Вижте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР