Появата на маймунска шарка е следствие от Ковид ваксините? Или

...
Появата на маймунска шарка е следствие от Ковид ваксините? Или
Коментари Харесай

Фалшиви новини: пет неверни твърдения за маймунската шарка


Появата на маймунска шарка е разследване от Ковид имунизациите? Или пък вирусът е изтърван от лаборатория? А може би е единствено небивалица на медиите? Дъждовни води ревизира достоверността на най-популярните изказвания за маймунската шарка.

Кожен обрив при пациент с маймунска шарка

Измислица на медиите?

Твърдение: не съществува, тя е блъф, се твърди в обществените мрежи. Доказателството било в употребяваните от медиите фотоси, които били остарели, или пък показвали други болести, като да вземем за пример херпес зостер.

Проверка на обстоятелствата: погрешно

Маймунската шарка е действителност. Вирусът е прочут от 1958-а година, от 1970-а се знае, че той може да се придвижва и от хора. Огнища пламват непрекъснато, само че до момента единствено в Западна и в Централна Африка. В Нигерия от 2017-а година насам има огромно огнище с 500 случая, което съществува и през днешния ден.
Редакцията предлага
„ Старите “ фотоси, които би трябвало да потвърдят, че в публикациите за маймунската шарка се употребяват подправени данни, са най-вече фотоси за болестта от организации, които разполагат с тях от години. И не е извънредно в информациите по медицински въпроси да се употребяват по-стари фрагменти – изборът е по-скоро стеснен.

Що се отнася до „ подмяната “ с херпес зостер – фактически е имало един случай, в който неправилно е употребена такава фотография, вместо кадър с маймунска шарка. Но тази неточност в това време е поправена и публикацията е модифицирана.

Следствие от Ковид имунизациите?

Твърдение: съдържа отслабени аденовируси от шимпанзета – като носители на ДНК на шиповия протеин на вируса. Затова някои консуматори са уверени, че болестта с маймунска шарка се дължи на векторната ваксина.

Проверка на обстоятелствата: погрешно

Макар маймунската шарка и аденовирусите от маймуни да съдържат една и съща дума, вирусите нямат нищо общо между тях. Имуноложката Кристине Фалк изяснява: „ Маймунската шарка е наречена по този начин, за какво през 1958-а година е била открита за първи път в едно стадо маймуни. Но нейният най-вероятен първоизточник са гризачите – маймуните евентуално са междинно звено “.

А аденовирусите, които са базата за, са напълно различен тип вируси – със напълно разнообразни свойства.

Вирусът е основан в лаборатория в Ухан?

Твърдение: Институтът по вирусология в Ухан бил опитал с вируси на маймунската шарка – и това за някои е явен знак, че настоящото огнище на болестта произлиза оттова.

Проверка на обстоятелствата: подвеждащо

В Ухан фактически са били правени опити с вируси на маймунската шарка – както е маркирано и в оповестено през февруари проучване на Института по вирусология. Но за неговите цели са се правили опити единствено с един откъс на вируса – по-малко от една трета от неговия геном. При това този откъс е безусловно сигурен, се отбелязва в проучването – изключен е всеки риск, който би могъл да произтече от един инфектиран вирус.

Шишенца с проби за маймунска шарка

„ Няма никакви доказателства за това, че вирусът на маймунската шарка е. Той съществува свободно – носят го животни в разнообразни страни от Западна и Централна Африка. И съвсем всяка година се стига до дребни огнища измежду хората “, изяснява имунологът доктор Марк Слифка. Той добавя, че от генома на вируса може елементарно да се откри неговият генезис и дали е обвързван със западно– или с централноафриканския вариант. „ Доколкото знам в нито един от първите случаи, за които се оповестява, преди диагностицирането не е бил посещаван Китай “, споделя Слифка.

Пандемия ли е маймунската шарка?

Твърдение: в обществените мрежи се популяризира мнението, че експлоадирането на пандемия от маймунска шарка било подготвяно от дълго време. Това се доказвало от, показана на Мюнхенската конференция по сигурността. Други пък вършат директна връзка с Бил Гейтс и експлоадирането на маймунската шарка, защото той неведнъж бил предупреждавал за подобен сюжет.

Проверка на обстоятелствата: подвеждащо

Симулацията от Мюнхенската конференция съществува фактически – освен това със сюжет за фиктивно експлоадиране на зараза от маймунска шарка през май 2022-а година. Целта е била да се обърне внимание на пропуските в координацията в международен мащаб при експлоадиране на пандемия. Нейната организация единствено потвърждава близостта до действителността на този тип сюжети, само че не и причинно-следствена връзка.

Основателят на " Майкрософт " Бил Гейтс на Мюнхенската конференция по сигурността през февруари 2022

Що се отнася до изказванията за Бил Гейтс – с фондацията си той от дълго време се ангажира с предварителната защита на болести и, в това число от шарка. Вероятността от експлоадиране на такава пандемия се загатва обаче и без значение от Бил Гейтс в разнообразни научни публикации. А самият той в никакъв случай не е споменавал категорично маймунска шарка.

Пророк ли е основният американски вирусолог Фаучи?

Твърдение: Главният американски вирусолог Антъни Фаучи бил разпоредил още преди експлоадирането на епидемията от маймунска шарка отпущането на средства за проучване на опциите за лекуване на болестта – това за някои е несъмнено доказателство, че експлоадирането на болестта е планувано от дълго време.

Проверка на обстоятелствата: подвеждащо

Финансирането на проучванията е реалност. Но като се има поради, че вирусът на маймунската шарка е открит през 1958-а година, а от над 50 години е известно, че могат да се заразяват и хора, надлежно от толкоз време се вършат изследвания на опциите за лекуване. Официалните американски данни сочат, че през годините постоянно са се осъществявали такива планове, а в експертните среди даже се подлага на рецензия това, че на сходни рискови вируси и на причиняваните от тях болести към момента не се обръща нужното внимание, до момента в който те не обиден по-сериозно и развитите индустриални страни.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР