Повсеместният бунт срещу чужди авторитети, довел до събаряне и вандализиране

...
Повсеместният бунт срещу чужди авторитети, довел до събаряне и вандализиране
Коментари Харесай

Паметници почнаха да падат и на изток

Повсеместният протест против непознати престижи, довел до срутване и вандализиране на монументи в Съединени американски щати, Англия и Белгия, се придвижи и на изток.

Паметник на руски боец е бил залят с алена багра в Кедайняйска община, Литва, оповестява " Спутник Литва " с позоваване на пресслужбата на полицейското ръководство на републиката. Инцидентът е станал на 14 юни на гробището в село Шета. Паметникът е отдаден на героя от Съветския съюз, участника във Великата Отечествена война Афанасий Лошаков, умрял през 1944 година в борбите за град Мати от Латвийската ССР и в Шет.

По-рано в село Нирков, Тернополска област на Украйна, незнайни вандали са отчупили главата на паметника на руски боец. В Киев е залят със зелена багра паметника на военачалник Николай Ватутин, а в Одеса е изкъртен и стъпкан последният барелеф в града на маршал Георги Жуков.

И Литва, и Украйна не се отнасят със благосклонност към руското си завещание - евентуално те преглеждат Русия в качеството на робовладелец от близкото минало.

 

Българска диря

Паметник на Ленин в американския град Сиатъл от няколко години е умишлен за унищожаване, бил е и боядисван с алена багра, само че към момента продължава да стои на постамента си. Статуята е дело на българския ваятел Емил Венков, който умря през 2017 година Тя е била основана, с цел да бъде поставена в Съюз на съветските социалистически републики  през 1988 година Изработена е от бронз и тежи към 8 тона. След рухването на режима обаче статуята отпътувала за Чехословакия и била сложена в град Попрат, през днешния ден част от Словакия. Там била изплатена от американец, който ипотекирал къщата си, с цел да заплати превоза на паметника до американския Северозапад. Новият притежател се казвал Луис Карпентър - строителен бизнесмен, който строял домове за словашките изселници в Сиатъл.

Паметникът на Ленин в квартал Фримонт нашумя през 2017 година, след кървавите конфликти в Шарлотсвил сред десни националисти и борци против расизма. Нееднократно е бил и обект на посегателства - боядисват ръката му с червена багра като знак на кръвта, с която е окървавена.

Още тогава кметът на американския град Сиатъл Ед Мъри се разгласи за унищожаване на монументи на Ленин и на конфедералисти от Гражданската война, защото по думите му те символизират " исторически неправди " и идеологизират омразата, расизма и насилието. И двата монумента обаче са в частни терени, въпреки да се намират на обществени и доста посещавани места, по тази причина е мъчно да бъдат отстранени.  " Не единствено че символизират исторически неправди, а и с наличието си предизвикват болежка на тези, чиито фамилии са наранени от тези зверства, - уточни тогава кметът пред в. " Сиатъл таймс ". - Никога не би трябвало да забравяме историята си, само че и не би трябвало да идеализираме фигури, които са направили страшни зверства и са желали да разделят хората съгласно това кои са и от кое място идват. "

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР