Повреда със спукано стъкло на Спартан е причината България да

...
Повреда със спукано стъкло на Спартан е причината България да
Коментари Харесай

Повреда на „Спартан” е причината Пендиков да бъде евакуиран с „Фалкон” от С. Македония

Повреда със спукано стъкло на „ Спартан ” е повода България да изтегля Християн Пендиков с държавния „ Фалкон ”. Самолетът се употребява с тази цел за първи път от повече от 3 години, оповестиха от държавния авиационен оператор. Заради комплицираната процедура, която изисква утвърждение от премиера - до две седмици се чака смяна в правилника за прилагане на държавен аероплан за български жители в потребност. 
Прочетете още
„ Президентът Румен Радев ми се обади персонално, с цел да ме попита дали имаме опция да осъществим подобен полет с „ Фалкон ” заради механически проблем на „ Спартан ”. Казах, че може ”, изясни Златко Златев, общоприет шеф на Държавния авиационен оператор.

Обичайно „ Фалкон ” се употребява за потребностите на президентството, Народното събрание, Министерския съвет, държавни ведомства, както и за облитане на радиотехническите средства на РВД. Но рядко като въздушна кола за спешна помощ.

„ Процедурата е малко по-сложна, защото би трябвало да мине през поръчка на министъра на опазването на здравето до премиера, който персонално да утвърди подобен полет. Така се случи и тази седмица в петък ”, разяснява Златко Златев.

Така, сметката от 4 500 евро за полета от Охрид до София, ще я заплати заявителят - здравното министерство. Докато страната ни не разполага с медицински хеликоптери, се работи по концепцията процедурата по потребление на „ Фалкон ” да се улесни.

„ Тече обзор на устройствения устав. В Министерството на превоза е съвсем в приключен стадий и следва съгласувателна част с другите министерства и ведомства ”, изясни Златев.

Очаква се измененията да станат факт до две седмици.

 

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР