Повишението на цените при приемане на еврото засяга предимно сектора

...
Повишението на цените при приемане на еврото засяга предимно сектора
Коментари Харесай

Ето кои услуги ще повишат цените си с приемането на еврото

Повишението на цените при приемане на еврото визира най-вече бранша на услугите, като публично хранене, услуги по настаняване, фризьорски услуги, разнообразни ремонтни действия, услуги за химическо почистване, развлекателни и спортни услуги и др. Тъй като делът на тези артикули в потребителската кошница е относително невисок, резултатът от повишаването им върху ХИПЦ инфлацията е дребен.

Това е един от изводите в отчета " Предизвикателства пред българската стопанска система по пътя към участие в еврозоната “, направена от катедра " Икономика “ в Стопанския факултет на СУ " Св. Климент Охридски “ във връзка 120 години от основаването й.

Изследванията на база на страните, които към този момент са въвели еврото, демонстрират, че главните проинфлационни опасности идват от практиката на търговците да закръгляват цените. Механичното използване на избрания закрепен валутен курс за превалутиране на локалните цени в евро води до образуването на нови цени, които постоянно не са атрактивни от психическа позиция. Това е причина компаниите да желаят да закръглят цените до ново по-ниско или по-високо атрактивно ниво.

Опитът на другите страни демонстрира, че закръгляването постоянно не е симетрично, но  преобладаващо е в посока нагоре, изясняват учените.

Освен това потребителите постоянно са склонни да подценяват дребните промени в цените. В резултат на това е допустимо компаниите да се опитат да се възползват, с цел да усилят цените на своите артикули и маржовете на облага. Освен това проучванията демонстрират, че резултатът от промяната на валутата върху инфлацията е бил по-слаб в страните, които са въвели задължението за двойно обозначаване на цените в комерсиалните обекти за известно време преди и след въвеждането на единната валута.

В множеството страни превалутирането на цените води до повишаване на услугите на заведенията за хранене, кафенетата и други сходни заведения. По отношение на питателните артикули и промишлените артикули в множеството от изследваните страни като цяло не се открива доста покачване на техните цени в следствие от промяната на паричната единица. Въпреки това, по-силно изразено повишаване на цените се следи във връзка с тези, които се купуват по-често (напр. хлебни произведения и вестници) и в това време са релативно евтини.

Въпреки че съгласно статистическите данни замяната на националната парична единица има единствено едва изразен резултат върху общата инфлация в страните, въвели еврото, по-голямата част от семействата смятат, че приемането на еврото е провокирало доста нарастване на ценовото ниво, показват създателите на монографията.

По отношение на пазара на труда в учените показват, че процесът на равнене на приходите ще продължи да се показва във висок ритъм на напредък на работната заплата, при което е допустимо да се наруши неписаното предписание, че устойчивостта на развиването зависи от равенството в темпа на повишаване на заплатите и продуктивността на труда.

Ако повишаването на работните заплати изпреварва темпа на покачване на продуктивността на труда, делът на работната заплата в добавената стойност ще нараства и ще потиска повишаването на облагата, а затова и вложенията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР