Повишената концентрация на серен диоксид във въздуха притесни гражданите на

...
Повишената концентрация на серен диоксид във въздуха притесни гражданите на
Коментари Харесай

Пулмолог: Обикновената маска и шал не предпазват от мръсния въздух

Повишената централизация на серен диоксид във въздуха тормози жителите на Перник през последните дни. Опасно ли е това, по какъв начин може да се предпазим от този газ и има ли ограничения за предварителна защита в такива обстановки - тематиката в Сутрешния блок на Българска национална телевизия разяснява пулмологът доктор Александър Симидчиев.


Д-р Симидчиев изясни кои са най-рисковите групи в популацията, при които концентрацията на серен диоксид оказва най-негативен резултат.
Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: За разлика от фините прахови частици, серният диоксиод е газ, той не може да бъде спрян с маска или шалче. При сензитивните хора той може да провокира конвулсия на дихателните пътища, кашлица.
В групите на сензитивните хора влизат деца до 5-годишна възраст и хора над 65-годишна, посочи пулмологът.

Серният диоксид се отделя главно при горене на въглища, в Перник това е с помощта на обстоятелството, че има и топлоцентрала на въглища и вследствие на безветрието, се получи централизация на този газ, изясни доктор Симидчиев.

По думите му, при централизация на този газ, не би трябвало да се излиза на открито и не би трябвало да се диша прекомерно надълбоко. Газовете провокират недоволства сега, когато дишаме, само че там няма такава дълготрайна щета като при фините прахови частици, изясни доктор Симидчиев.
Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: За въздуха също би трябвало да има кодове както тези, които разгласяваме за времето. В света има такива кодове. Добре е да ги има и у нас - да вземем за пример жълт код, единствено за чувствителни хора, виолетов код - за всички.
По думите на доктор Симидчиев, управляващите в Перник са имали добра съгласуваност и са уведомили хората в точния момент. Проблемът обаче е в това, че не би трябвало да се позволяват такива случаи, а не да се осведомяваме за тях.
Д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Когато става въпрос за фини прахови частици, сертифицираните маски правят работа. За това мога да съветвам хората. Обикновните хирургични маски и шалчета не могат да спрат фините прахови частици.
Вижте целия диалог във видеото!
 Намалява замърсяването на въздуха в Перник Намалява замърсяването на въздуха в Перник
И през днешния ден в Перник се приказва не толкоз за неналичието на вода, що се касае за мръсния въздух. В града и през днешния ден дишаха въздух със серен диоксид над нормите. Децата...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР