Повишаващата се устойчивост на бактериите по отношение на лекарствата се

...
Повишаващата се устойчивост на бактериите по отношение на лекарствата се
Коментари Харесай

Превръща ли се антибиотичната резистентност в световен проблем?

Повишаващата се резистентност на бактериите във връзка с медикаментите се форсира заради несъразмерната приложимост на антибиотици, а това от години тревожи международните здравни управляващи, защото може да има смъртоносни последствия. Според Световната здравна организация (СЗО) антибиотичната устойчивост през днешния ден е една от най-сериозните закани за опазването на здравето в международен мащаб. Разчитането на лекарства с отслабваща резултатност крие заплаха от по-неефективно лекуване на голям брой бактериални болести, които могат да бъдат смъртоносни, като пневмонията, туберкулозата и салмонелозата. В този смисъл устойчивостта убива, предизвестява СЗО. По данни на организацията единствено в Европейския съюз в резултат на тежка болнична зараза с резистентни бактерии годишно умират към 25 000 души.

Оцелелите микроби стави по-силни

Първите антибиотици се появяват през 30-те и 40-те години на 20-и век, а след Втората международна война стартират да се употребяват всеобщо. Десетилетия по-рано обаче един френски публицист и публицист с ексцентрично възприятие за комизъм прозорливо и доста тъкмо обобщава механизма, посредством който бактериите стават все по-устойчиви на медикаментите. " Убиваме микробите, в действителност, само че не всички. Тези, които оцеляват, излизат от тестването по-силни и извънредно калени за /нова/ борба ", написа през 1902 година Алфонс Але.

Антибиотиците са молекули, които унищожават бактериите, причиняващи дадена болест, или предотвратяват размножаването им. С времето обаче заради генетични разновидности се появяват резистентни бактерии. Антибиотиците унищожават уязвимите бактерии, само че имат и отрицателен резултат: дават опция на по-приспособимите измежду тях да се размножат. В добавка по-устойчивите бактерии могат да предават характерностите си на към момента сензитивните си към антибиотиците съседки.

Антибиотиците губят ефикасността си

Резултатът от действието на тези механизми е, че антибиотиците, които през днешния ден съставляват забележителна част от употребяваните медикаменти, последователно губят ефикасността си. Развиването на устойчивост към антибиотиците е натурален развой, само че тази устойчивост се изостря от прекомерното или несъответстващо използване на антибиотици. Пример за това е сезонният грип, който има вирусен, а не бактериален генезис.

Преди двайсетина години развитите страни си дадоха сметка за това събитие и започнаха акции за социална осведоменост. В последна сметка в интервала сред 2010 и 2020 година в доста от богатите страни използването на антибиотици се стабилизира, само че паника в този момент будят разрастващите се страни, където потреблението на антибиотици се усилва. Според Центъра за динамичност, стопанска система и политика на болесттите (CDDEP, американска организация за проучвания в региона на здравеопазването) тези трендове отразяват по едно и също време по-голямата досегаемост на антибиотиците и неправилното им използване.

Злоупотребата при животните също е проблем

Злоупотребата с антибиотици при животните също е проблем, защото някои фермери ги употребяват за ускорение на растежа на добитъка. В Европейския съюз от 2006 година тази процедура е неразрешена.

Решението за справяне с устойчивостта като цяло е антибиотиците да се употребяват по предопределение, а не прекалено, макар че лекарите настояват, че от време на време нямат необикновен избор. Опасенията от затруднения и натискът от страна на някои пациенти ги кара да предписват антибиотици, изключително на по-възрастните си пациенти.
Важно също е да се работи бързо, с цел да откри появяването на по-устойчиви бактерии и да се предотврати размножаването им.

Сериозен принос за възстановяване на обстановката има и насочването на изследователската работа към създаване на различни на антибиотичните средства за лекуване, основно въз основата на така наречен бактериофаги - вируси, които нападат бактериите и ги обезвреждат./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР