Повишаването на температурите на планетата може да има дълбоко физическо

...
Повишаването на температурите на планетата може да има дълбоко физическо
Коментари Харесай

Изследване: Глобалното затопляне предизвиква скъсяване на крилата на славея

Повишаването на температурите на планетата може да има надълбоко физическо влияние върху една от обичаните пойни птици на доста хора по света.

Изследователи в Испания са открили, че за интервал от 20 години славеите са еволюирали до птици с по-малък обсег на крилете, оповестява Би Би Си.

Учените споделят, че това е обвързвано с изменящия се климат в района, където се следи ранното настъпване на пролетта и засилената суша през лятото. Специалистите са обезпокоени, че това може да повлияе на способността на птицата да мигрира през зимата.
Глобалното стопляне ли е причина за новите инфекциозни болести? Специалисти разясняват въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве
Известен със своята дарба да пее, славеят има доста богат репертоар, защото е в положение да издава над 1000 разнообразни звука - в съпоставяне единствено с 340 от чучулигата.

Птицата е постоянно срещана в доста елементи на Азия и Европа, в това число в България.

Славеят прекарва зимата в Африка - на юг от Сахара, като дребната птичка преодолява големи дистанции по време на миграцията. Размерът на крилете е от решаващо значение за това начинание, несъмнено.

Сега откривателите споделят, че способността за миграция на славеите може да бъде възпрепятствана поради изменението на климата на планетата.
Принц Чарлз с въздействаща тирада за заканите от световното стопляне и климатичните промени Британският престолонаследник съобщи, че е време всички водачи да подхващат дейности, с цел да основат стабилно икономическо бъдеще
Учените в Испания са анализирали 20-годишни данни за формата на крилата в две популации на птиците. Специалистите са разкрили, че междинната дължина на крилото на славеите по отношение на техния размер на тялото е намаляла. Експертите считат, че това е обвързвано с измененията в температурите, следени в средиземноморския район.

" Нашите резултати демонстрират, че интензивността на лятната суша е по-висока, което значи по-кратък най-благоприятен размножителен интервал за птиците ", разяснява доктор Каролина Ремача от мадридския университет " Комплутенс ", началник на проучването.
Равносметката 2019: Извънредна климатична обстановка Изпращаме 2019 година с рекордни жеги в Европа, рекордни студове в Съединените щати, рекордни наводнения и горски пожари
Изследователите считат, че птици като славея нормално се приспособяват към потребностите на миграцията, като развиват по-дълги криле за сметка на по-кратък живот. Променящите се температури обаче пречат на това и предизвикат отговор от птиците.

Изправени пред по-кратък размножителен интервал, откривателите считат, че най-успешните птици имат по-малки фамилии с по-малки криле. Специалистите настояват, че тези акомодации евентуално ще бъдат на висока цена.
Заради климатичните промени: Океаните губят кислорода си Това заплашва стотици скотски типове
Изследователите споделят, че птиците ще не престават със същите миграционни модели и дестинации и затова вероятността им да оцелеят ще намалее.

По какъв метод това " погрешно адаптиране " може да засегне и други представители на типа в другите райони - вижте повече в Ladyzone.bg.
Климатичните промени: Глобалното стопляне води до съкращаване на крилата на славея Това може да има отрицателни поседствия за оцеляването на птиците по време на миграция през зимата
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР