Повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки по

...
Повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки по
Коментари Харесай

S&P Global: Вдигането на лихвите може да увеличи глобалните разходи по заеми с 8,6 трлн. долара



Повишаването на лихвените проценти от страна на централните банки по света може да натовари световните кредитополучатели с 8,6 трлн. $ спомагателни разноски за обслужване на техните отговорности през идващите години, предвижда в петък компанията за финансова информация и разбори S&P Global, предупреждавайки за закъснение на икономическата интензивност вследствие на това, оповестява Ройтерс.

Водещите централни банки реализираха покачвания на лихвените проценти с рекордните 2700 базисни пункта (с 27%) през 2022 година, с цел да овладеят високата инфлация, което води до повишаване на опасенията, че по-високите разноски за заеми могат да провокират световна криза.

" По-високите лихвени разноски към този момент натоварват по-слабо кредитоспособните държавни управления и корпорации, както и семействата с по-ниски приходи “, се споделя в отчет на S&P Global.

Изискваната бизнес възвръщаемост от нови планове се повишава дружно с разноските по дълга  в наклонност, която ще " понижат бъдещите размери на бизнес интензивност ", показва S&P Global.

" Повишаващите се лихвени проценти и забавящите се стопански системи вършат дълговата тежест по-тежка. " За да се смекчи рискът от финансова рецесия, може да са нужни взаимни отстъпки сред харчене и икономисване ", прибавя S&P Global в отчета, оповестен преди Световния стопански конгрес идната седмица в Давос, Швейцария.

S&P Global базира оценката си за спомагателни лихвени заплащания от 8,6 трлн. $, като компанията приложи нарастване от три процентни пункта към световния дълг на стойност 300 трилиона $. Около 65% от спомагателните разноски за обслужване на дълга ще бъдат платени по облигации и заеми с закрепен лихвен %, защото те са били рефинансирани " с течение на времето ", се споделя в отчета.

Компанията също по този начин предвижда, че съотношението световен дълг към Брутният вътрешен продукт, което е маркер за риска от ливъридж във финансовата система, може да се увеличи при по-лошия сюжет до 391% към 2030 година от 349% през юни 2022 година

Чре днешния разбор S&P Globalсе причислява към предизвестия от политици и интернационалните институции за въздействието на по-високите разноски за обслужване на дълга върху нежните стопански системи и компании, както и върху семействата в затруднено състояние.

Миналия месец президентът на Световната банка Дейвид Малпас сподели на конференция на Ройтерс, че най-бедните страни в света в този момент дължат 62 милиарда $ годишни разноски за обслужване на дълга на формалните кредитори, което е нарастване от 35% в границите на 2022 година, предизвиквайки опасения по отношение на неконтролирана наклонност на просрочване на отговорностите.

По обявата работи: Явор Римски БНР подкасти: На всяка цена
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР