Повишаване на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите на законодателството

...
Повишаване на санкциите, налагани за нарушение на разпоредбите на законодателството
Коментари Харесай

Нов закон затяга контрола върху храните


Повишаване на глобите, налагани за нарушаване на наредбите на законодателството по сигурност на храните, планува планът на нов закон за храните, който държавното управление предлага на Народното събрание за приемане. Целта на плана е да се ускори успеваемостта на контрола и да се увеличи сигурността за потребителите.

С санкция или имуществена глоба в размер от 2000 лева до 4000 лева се санкционира този, който създава и продава храна или хранителна съставна част в нарушаване на закона. Същата санкция ще се постанова и при потребление на добавки, ароматизанти и разтворители, които не са позволени, при производството на храни или са в по-високи от избраните в европейските регламенти количества.

Със Закона се регламентират общите и характерните условия към храните, които се пускат на пазара и условията към бизнес операторите от хранителния бранш.

Създава се Национален съвет по храните, който ще е непрекъснат съвещателен орган, координиращ държавната политика в бранш храни, с включени представители на всички заинтригувани страни.

За първи път се регламентират условия при търговия с храни от разстояние и се вкарва регистрация на транспортните средства освен за превозване на храни от скотски генезис, а и на храни от неживотински генезис – брашно, самун, хлебни и сладкарски произведения, като се вкарва условие за обозначаване със стикер, удостоверяващ регистрацията, съобщи БГНЕС.

Предвижда се въвеждане на процедури за регистрация на обекти за произвеждане, преправка и дистрибуция на храни, които са съобразени с политиката на държавното управление, ориентирана към облекчение на регулаторните режими и понижаване на административната тежест. За тях ще бъде основан обществен народен указател, който Българската организация по сигурност на храните ще поддържа на интернет страницата си.
Със Закона се не разрешава рекламата на генетично модифицирани храни и храни, за които има нормативно въведени ограничавания за приложимост от деца. Определят се изискванията и реда за осъществяване на действия по хранително банкиране и дарения с храни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР