Повишава се интересът за позициониране на магазини на главни търговски

...
Повишава се интересът за позициониране на магазини на главни търговски
Коментари Харесай

Магазини се местят от моловете, връщат се на главните улици

Повишава се ползата за позициониране на магазини на основни търговски улици. Това е нова наклонност, разследване на пандемията, при която дребни локални търговци се местят от търговски центрове към местоположения на комерсиална улица. Това демонстрира разбор на Colliers.

По данни на компанията комерсиалните улици в София резервират постоянни равнища на претовареност и нови откривания в края на 2020 година, а бележи лек спад в свободните площи за първото полугодие от съвсем 9% на 7,5%.

През интервал предлагането на търговски площи се резервира при размер от 390 660 кв. м. Нивата на предложение в комерсиалните паркове се задържат на 66 200 кв. м. Наетите площи в комерсиалните центрове в столицата доближи 10 500 кв. м., а размерът усвоени площи в парковете е 3250 кв. м.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Големите търговски центрове се надяват да бъдат отворени от...

Наемите остават без смяна. Прогнозата е до края на 2021 година да бъдат отворени обекти на повърхност от над 10 000 кв. м. в София, а наемните равнища да останат без смяна.

Увеличават се и свободните офис площи. През първото полугодие на 2021 година предлагането на офис площи в София записва растеж от 4%, като общата площ доближава 2,5 млн. кв. м. Нивата на свободните площи нарастват с 3% за първите 6 месеца на 2021 година и доближават 16%, като този растеж се дължи най-много на добавеното ново предложение.

Брутно наетите площи, т.е. всички покупко-продажби за първото полугодие на 2021 година са 70 330 кв. м, което е с 6% по-високо като стойност от първото полугодие на 2019 година

Нетните усвоени площи при офиси клас А, B и C са към 25 700 кв. м. През обсъжданията интервал 39% от брутно наетите площи се дължат на релокации, 37% на подновявания на контракти, 10% - наемане на площи на стадий " в градеж ", 10% - на агресия на към този момент присъстващи компании и 4% са контрактувани от нови за пазара компании. Основните браншове, мотори на търсенето, са: ИТ и аутсорсинг (73%), професионални услуги (11%) и търговия (8%).

Средните офертни наемни равнища (без ДДС) се заддържат, а точно за офиси клас А те са 14 евро на кв.м. - съвършен център, 12.5 евро на кв.м. - за необятен център и 12 евро на кв.м. - за периферни зони.

През втората половина на годината се чака гладко увеличение на каузи на чиновниците в офисите, като това ще зависи от бранша, световните или районните корпоративни политики.

Компаниите от аутсорсинг промишлеността ще останат с най-висока интензивност на пазара на офиси, като с изключение на в столицата се чакат да не престават да уголемяват наличието си и в районните градове.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР