Повечето села в Карловско, Асеновградско и община Раковски от Пловдивска

...
Повечето села в Карловско, Асеновградско и община Раковски от Пловдивска
Коментари Харесай

Малки селища в Пловдивско масово без лични лекари

Повечето села в Карловско, Асеновградско и община Раковски от Пловдивска област са без персонални лекари. Това принуждава локалните поданици са пътуват до общинските центрове, с цел да получат най-неотложната здравна помощ, защото джипитата им не смогват да ги посетят. Тази наклонност може да се промени. По 500 лв. еднократна помощ ще получи всеки общопрактикуващ доктор, който открие своя процедура на село или в отдалечено планинско градче.  

Това планува методиката за месечно възнаграждение на джипитата в отдалечени и труднодостъпни региони, утвърдена от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Освен полагащите им се по контракт средства персоналните лекари ще получават и спомагателни пари, които са избрани в Националния рамков контракт за 2018 година, посочи ръководителят на надзора и заместник-министър на опазването на здравето Жени Начева. По думите  е планувана и опция един доктор да обслужва жителите на няколко обитаеми места. 

Друга гласувана смяна е разпределението на направленията за прегледи и проучвания в извънболничната здравна помощ. Надзорниците са решили районните здравни каси (РЗОК) да получат правото да разпределят до 10 % повече посоки за експерти и проби.

Те са в сходство с потребностите на популацията от брой прегледи и проучвания в границите на контрактуваните стойности в Националния рамков контракт. Тъй като има нарастване на бюджета и за профилирана, и за медико-диагностична активност, тези средства ще отидат допълнително посоки.

Предстои  Надзорният съвет на НЗОК да прегледа опцията за разсроченото заплащане на задълженията към немските здравни каси. Общите  дългове са 271.2 млн. лева, като единствено на каси в Германия до края на 2018 година би трябвало да бъдат платени 46.8 млн. евро (или към 93 млн. лева.). В същото време НЗОК е планувала единствено 70 млн. лева за покриване на всички отговорности към задгранични фондове. 

Неразплатените суми породиха спор сред здравния министър Кирил Ананиев и шефа на НЗОК проф. Камен Плочев, който от месеци е в болничен и функционалностите му публично са поети от подуправителя доктор Йорданка Пенкова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР