Повечето родители са чули или чели нещо за Едиповия комплекс,

...
Повечето родители са чули или чели нещо за Едиповия комплекс,
Коментари Харесай

Детето ми има Едипов комплекс

Повечето родители са чули или чели нещо за Едиповия комплекс, само че са малко тези, които знаят какъв е неговият психически смисъл и каква диря оставя в ранния стадий от живота. Още по-малко са на ясно по какъв начин той се отразява на по-нататъшното развиване, в случай че не се преодолее в детството. За това разказва психологът доктор Наталия Богданова.

Древният мит

Според древногръцкия мит оракулите предсказали на цар Лай, държател на Тива, че ще почине от ръцете на личния си наследник Едип. Затова детето било оставено в пустинята, обречено на сигурна гибел. То е открито и отгледано от непознати, които счита за лични родители.
След като пораства Едип някак си схваща за пророчеството и напуща дома си, от боязън то да не се сбъдне. Съдбата обаче го изправя против чужд – Лай. И след разпалила се сред двамата свада, той го убива.
След това съумява да се оправи и с страшилище, което плаши всички жители на град Тива. В знак на признателност жителите на града прогласяват Едип за цар и той се дами за вдовицата на Лай, без да знае, че това е личната му майка. Това е легендата.

Действителността изправя детето пред избор

Непрекъснато го питат: „ Кого обичаш повече мен или баща? “
Родителите пък са обезпокоени от настояването му: „ Искам да дремя в твоето легло! “, „ Като порасна, ще се омъжа за баща “.
Чували ли сте към този момент тези изречения от децата си?  Е, тогава вие знаете от първа ръка за Едиповия комплекс! Всъщност на този стадий става дума за едипова обстановка и едипов спор – характерен за съвсем всички деца от стадия на развиване.
Ако спорът на избрана възраст остане забранен, тогава може да се развие Едипов комплекс. Той може в избрана степен да затрудни взаимоотношенията му с други хора.

Търсене на лично място

Ситуацията поражда на възраст от 2-3 години, когато детето последователно се " отделя " от майката и стартира да се възприема като член на тройния съюз - мама-татко- аз, съюз, в който в този момент ще би трябвало да откри своето място.
Като предписание, навлизайки в стадия на Едип, малчуганът изпитва собственически, доста нежни усеща към родителя от противоположния пол. Има и предпочитание да се съревновава с родителя от противоположния пол. Обикновено възприятията на детето са много мощни и спорни, само че в това време за него това е стъпка в областта на нови, вълнуващи прекарвания.
Не е ли необикновено прелестно, когато дребният ти наследник те гледа с такова боготворене! Като всемогъща и красива богиня. А каква е позицията на бащата в фамилията през този интервал?

Олег, татко на три момчета, споделя: „ Не бях удовлетворен от компликациите, които породиха сред жена ми и синовете. Чувствах се изцяло изключен от протичащото се. Когато най-малкият ни наследник беше на три години, той стартира постоянно заран да се пъха в леглото ни. Полузаспал се настаняваше сред мен и майка му, и заспиваше като ангел. Майка му беше толкоз разчувствана от това, че не взе никакви ограничения против завземането на нашата територия. Веднъж не се стърпях и се пробвах да му забраня да се качва в леглото ни. Оказа се, че той е доста остроумен и измисли способи да ни убеди, че просто не може да спи самичък. Жена ми доста мъчно го убеди да се върне в личното си легло. "

И момчетата, и девойките в своето развиване минават през две етапи на Едиповия комплекс. Така наречената отрицателна фаза, през която детето е привлечено от родителя от същия пол и се съревновава с другия родител (този от противоположния пол).
И идващия интервал – позитивния, в който детето се влюбва в родителя от противоположния пол и развива възприятие на съревнование с този от същия пол.
Дете, което е влезнало в стадия на Едип, желае напълно да има един от родителите, да бъде единствен за него. То възприема другия родител като съперник. Изпитва мощна ревнивост към него, само че в това време неумишлено се разпознава с него. Така момчето „ присвоява “ мъжките черти на татко си, неговата власт, а момичето става женствено, като майка.
Съперничеството с един от родителите носи на детето доста прекарвания: то се колебае сред желанието да не вижда мама и баща дружно, само че се изтезава от възприятие за виновност, че има неприятни мисли.
Понякога това визира детето толкоз доста, че то може да стартира да сънува плашещи сънища, в които „ афектираният “ от него родител да се появи под формата на страшилище или зла вълшебница. Такива облици издават страха на детето, за не бъде осъдено от родителя, с който се съперничи.

Признаци, че това към този момент се случва

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР