Повечето препоръки за разрешаване на проблема с липсата на лекарства,

...
Повечето препоръки за разрешаване на проблема с липсата на лекарства,
Коментари Харесай

МЗ откри куп неизпълнени препоръки за лекарствата

Повечето рекомендации за разрешаване на казуса с неналичието на медикаменти, отправени от " Информационно обслужване " в негов одит през март м.г., поръчан от предходния екип в Министерство на здравеопазването, не са били изпълнени. Единственото, направено от някогашния министър проф. Асена Сербезова в тази посока, е промяната на формулата, определяща кои медикаменти да попаднат в забранителния за експорт лист и вследствие на която въпросните медикаменти са намалели фрапантно - от към 300 на седмична база до към 80-60 на брой. За сметка на това не са взети ограничения по отстраняването на други съществени пропуски , открити в Специализираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули (СЕСПА), които компрометират данните от нея, в това число и забранителният лист за експорт. Това разгласи на брифинг днес служебният министър Асен Меджидиев.

По думите му одитът на " Информационно обслужване " е посочил редица пропуски в осведомителната система СЕСПА - софтуерната база, която употребява СЕСПА, не е лицензирана, липсва софтуерен инструмент за ограничение на обособени дейности при положение на неподаване на данни или неверно подаване, системата не употребява услуга за засвидетелствуване на време, водят се единствено вътрешни логове без хеш и отбрана, няма опция за надзор и инспекция на налични количества по отношение на потреблението, липсва автоматизиран развой по пресмятане на наличностите и др.  " При тестване е открито, че системата разрешава подаване на данни до 180 дни обратно, което в огромна степен компрометира достоверността им и позициите от забранителния лист на Изпълнителната организация по медикаментите ", уточни още министър Меджидиев. По думите му генерирането на забранителния лист не е автоматизирано и се прави посредством ръчно пускане на програмни скриптове - т.е. всеки админ може да влезе в системата и да я поправя, както му е комфортно, и осъществените промени не оставят диря. " От седем рекомендации за нито една не е взета мярка да се поправи проблемът с медикаментите и сега берем плодовете на това ", коментира заяви той.

Заради откритите нерешени проблеми Министерство на здравеопазването е почнало всеобщи инспекции, като към този момент има открити търговци на медикаменти на едро, които не са подавали правилно информация към СЕСПА. Срещу тях е формирано административно произвеждане , като може да се стигне и до лишаване на лиценза им, сподели проф. Меджидиев.

Министерство на здравеопазването счита да предложи и серия от законодателни промени. Сред тях са смяна на логаритъма на пресмятане на потреблението на медикаментите, чрез който се идентифицира недостигът на лекарства, съкращаване на периодите за издаване на разрешителни за успореден импорт на медикаменти, в случай че даден медикамент е в дефицит, въвеждане на обвързване аптеките да се доставят с лекарствени артикули единствено от търговци на едро с лекарствени артикули, получили позволение по закона за медикаментите, и запечатване на складовете на търговци на едро при определяне на нарушавания. Промените плануват Списъкът на неразрешените за износ лекарства, който се генерира посредством СЕСПА, да включва всички медикаменти, при които наличността на пазара пада под 100% от действителното ползване. Ще се предложи и нарастване на базовия интервал, върху който се пресмята потреблението, като от 6 месеца същият ще бъде повишен на 12 месеца , с цел да бъдат обхванати и промените, подбудени от сезонната заболеваемост. Независимо от логаритъма, в забранителния лист към СЕСПА ще бъдат включвани и всички лекарствени артикули, за които притежателите на позволения за приложимост оповестяват за прекратяване на разпространяването на българския пазар.

" Целим иницииране на законодателни ограничения за усилване на контрола на търговците на медикаменти. Възлагат се инспекции за правилното подаване на информация, има към този момент глобени търговци, ще има и наказания, като затваряне на обекти, до момента в който не се оправи казусът. В хода на инспекциите бяха открити нарушавания и разминавания в подадените информации, тъй като не са спазени условията на одита на " Информационно обслужване ", уточни той. " Проверките на Изпълнителната организация по медикаментите ще продължат, до момента в който не бъде изменен законът и не бъдат отстранени пропуските в системата ", закани се Меджидиев.

" Във връзка с изявлението на някогашния здравен министър, че съм „ подвластен от някакви търговци и компании “, мога да заявя едно само нещо - зависим съм, само че само от моите пациенти, защото съм доктор и даже в тези 6 месеца, в които заемам поста министър на опазването на здравето, не преставам да се грижа за тях ", акцентира доктор Меджидиев.

 

ТРИ НАРУШЕНИЯ

" Бяха осъществени на място инспекции на над 20 търговеца на едро за лекарствените артикули, за които са получени сигнали за дефицит, като се наблюдава веригата на доставка от вносител през търговец на едро и разпределянето към други търговци на едро и аптеки. За част от продуктите беше открито, че е осъществяван експорт, като в тази ситуация съответните артикули не са попадали в забранителния лист на СЕСПА. Установеното нарушаване е, че търговците не са изпълнили задължението си да подадат данни към системата и в тази връзка са подхванати съответните ограничения да бъдат глобени ", съобщи изпълнителният шеф на ИАЛ Богдан Кирилов. По думите му сега са ангажирани и други институции за изясняване на условия, свързани с действието на съответните търговци на едро и в случай че се получи потвърждаваща информация за други нарушавания, ще бъдат подхванати дейности за прекъсване на употреба и преустановяване на позволения за търговия на едро. Към момента става дума за трима търговци на едро, конкретизира той.

" Важно е системата СЕСПА да бъде надградена в посока оптимално съответно и тъкмо да отразява протичащото се на пазара, а точно посредством смяната на интервала на ползване, който се следи, наблюдаването да се промени от 6 на 12 месеца и прагът да бъде вдигнат от 65% на 100% ", изясни изпълнителният шеф на ИАЛ.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР