Повечето пациенти са влошили чувствително зрението сиЗаради пандемията са пропуснали

...
Повечето пациенти са влошили чувствително зрението сиЗаради пандемията са пропуснали
Коментари Харесай

Д-р Веселин Даскалов, офталмолог: Половината от оперираните катаракти са “черни”

Повечето пациенти са влошили сензитивно зрението си
Заради пандемията са пропуснали профилактични прегледи

Равносметка за предходната година, направена от доктор Веселин Даскалов, шеф на СОБАЛ “Пентаграм ”, демонстрира тревожни резултати. Повечето пациенти са влошили сензитивно зрението си.

“Това бяха най-вече хора с макулна недъгавост и катаракта, за които профилактичните прегледи са доста значими ”, разяснява офталмологът. Според него страхът от върлуващата пандемия от ковид е довел до запускане на случаите, като повода не е единствено в пациентите, а и в самите лекари, доста от които са предпочели да затворят кабинетите си в най-тежките моменти.

“Преди пандемията (тъй като пътувам за съвещания в цялата страна) бяхме решили, че в България сме се справили с хиперматурните, т. е. тежките катаракти, които чакат с години да се оперират, и те бяха единици в границите на една година. Сега обаче ние нямаме естествени катаракти! В рамките на един действен ден 50% от пациентите, които идват, са с доста тежки, хиперматурни катаракти, черни ”, споделя доктор Даскалов.

По принцип лещата на окото би трябвало да бъде транспарантна, само че в напредналите случаи ядрото става черно от това, че не е оперирано в точния момент. Затова и лекарите са принудени да заменят техниките на интервенция, които употребяват, с по-стари способи, с по-голям прорез.

“Същото се случи и при пациентите с глаукома - обезпокоен е офталмологът. - При тях има различен проблем: това са хронично заболели, които са на дълготрайно лекуване с антиглаукомни лекарства. По здравна каса на тях им се поставят прегледи на 3 месеца, които изпуснаха по време на пандемията. Сега, идвайки при нас след пандемията, към този момент са с прошарен, атрофирал зрителен нерв. А знаем, че глаукомата каквото вземе, не връща. ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР