Повечето от нас знаят, че тренировките са полезни за здравето,

...
Повечето от нас знаят, че тренировките са полезни за здравето,
Коментари Харесай

Упражненията у дома – полезни колкото фитнес

Повечето от нас знаят, че тренировките са потребни за здравето, само че доста хора считат, че са нужни разнообразни типове комплицирани извършения и фитнес уреди, с цел да тренира дейно. Ново проучване демонстрира, че и най-обикновените извършения, които можем да вършим у дома, носят големи изгоди за здравето.

Упражненията, които употребяват единствено тежестта на тялото като коремни преси и лицеви опори понижават риска от преждевременна гибел не по-малко, в сравнение с повдигането на тежести и други фитнес извършения. Изследването обгръща 80 хиляди души над 30-годишна възраст, живеещи във Англия в интервала от 1994 и 2008 година, проследени за интервал от 9 години.

В края на този интервал е изчислен риска от преждевременна гибел и неговата взаимозависимост от физическата интензивност. 150 минути физическа интензивност седмично – силови тренировки или аеробни извършения като пламенно вървене (или 75 минути по-интензивни, като бягане) имат подобен резултат – понижават риска от ранна гибел с 16 – 18% спрямо неналичието на физическа интензивност. Силовите тренировки със лично тегло (като лицевите опори) били изцяло равносилни на тренировките с фитнес уреди.

По отношение на риска от гибел в резултат на ракови болести, при хората, правещи силови извършения, той е доста по-нисък – до 31%.  Аеробните извършения не го понижат. По отношение на риска от гибел в резултат на сърдечни болести предимство имат аеробните извършения, които го понижават с 21%.

За да понижат опцията за различни пояснения, учените изолират фактори като възрастта, пола, здравния статус, затлъстяване, метод на живот (тютюнопушене, алкохол, хранене), обучение, психологично здраве и присъединяване в други физически действия, да вземем за пример домакинска или друга физическа работа.

Изводът от проучването е, че упражненията, трениращи мускулната мощ, водят до обилни изгоди за здравето, които най-малко толкоз значими, колкото ходенето, карането на колело и други аеробни интензивности. Когато избираме физическа интензивност е значимо до каква степен ще можем да я включим във всекидневието си и да се придържаме дълготрайно към нея – точно това прави упражненията със лично тегло толкоз привлекателна алтернатива – те са налични, лесни за осъществяване и не изискват особено съоръжение.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР