Защо детето реагира по определен начин – избухва в плач,

...
Защо детето реагира по определен начин – избухва в плач,
Коментари Харесай

Детските емоции - пълна енигма! Или не...

Защо детето реагира по избран метод – избухва в рев, отхвърля да прави неща, които другояче харесва, не желае да си написа домашното или просто прави на инат? Често се питаме това и в подобна обстановка доста от нас мислят, че не са сложили ясни правила и не са показали къде са границите.

Един от верните отговори обаче е: „ Детето се държи по този начин, тъй като сега изпитва избрана страст. “ И на нас ни се случва и то - много постоянно. Понякога даже самите ние не си даваме сметка какъв брой доста методът, по който се държим, зависи от това по какъв начин се усещаме.

Всъщност съществува доста тясна връзка сред страстите и държанието, изяснява Виктория Бъчварова от Център за приобщаващо обучение.

Когато децата желаят да изразят дадена страст, само че не знаят по какъв начин, постоянно реагират по най-първичния метод – с предизвикателно държание или със затваряне в себе си. А колкото повече знаят децата за страстите, толкоз по-лесно ще им бъде да реагират съответно.

Регулирането на страстите съставлява методът, по който мислим градивно за това по какъв начин да се оправим с възприятията си.

Умението за контролиране и изложение на страстите носи след себе си изгоди във всеки житейски аспект. Повечето психолози са безапелационни: то е основно за благосъстоянието ни и е един от най-важните фактори за нашето психологично здраве.

Децата, които биват подкрепяни да одобряват и показват страстите си, израстват по-уверени, с положително самочувствие и реалистична преценка за себе си и личните си качества. Всяко отчаяние ще бъде по-малко мъчително за тях, а те ще са подготвени сами да търсят решения на проблемите си. По-рядко ще попадат в обстановки, в които да се самообвиняват, ще се научат на емпатия и отговорност към другите.

Деца, които са способни да владеят страстите си, внимават повече, работят по-усърдно и реализират по-добри резултати в учебно заведение. По-лесно се оправят с разрешаването на спорове и демонстрират по-ниски равнища на тревога (тези изводи са част от проучване на John Gottman и неговите колеги). 

Когато сме уравновесени прочувствено, доста по-лесно запомняме нова информация, преработваме я, осмисляме я и я свързваме логичен с това, което към този момент знаем (Lori Desautels).

Първата стъпка, когато желаеме да подкрепим децата в регулирането на емоциите е

да установим дали повода за разминаване сред предстоящото задоволително държание и действителното държание на детето е заради недостиг в уменията му или заради липса на мотивация от негова страна.

Процесът на управление и справяне с страстите нормално се случва доста естествено, когато на децата им бъде предоставено пространство да опитват, както и опция:

- да бъдат изслушани, когато имат нужда;

- да могат да ни се доверят;

- да помислят върху своите усеща и страсти и методите, по които реагират;

- да позволяват сами проблемите си, да бъдат автономни;

- да следят другите страсти, които изпитват другите и по какъв начин се оправят с тях;

- да вземат участие интензивно в разнообразни обществени ситуации;

- да показват своите отрицателни усеща без да им бъде предоставено неотложно решение на казуса.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР