Повечето от нас са работили или за страхотни лидери, или

...
Повечето от нас са работили или за страхотни лидери, или
Коментари Харесай

Точки на привличане

Повечето от нас са работили или за страхотни водачи, или за не изключително положителни шефове. Може да мислите, че оценката ви за вашия управител се базира единствено и само на вашите и неговите персони черти и качества, само че истината е че науката също играе значима роля.

„ Организациите, в това число нашите работодатели, ни принуждават да сключваме обществени контракти с хора, с които нормално не бихме имали взаимоотношения – шефове, сътрудници и клиенти “, споделя Шери Малуф, създател на „ Science and the Leader-Follower Relationship “.

„ Някои от тези връзки са положителни, а други не. Ако разберем науката зад тях ще разберем и динамичността им “, прибавя тя.

В своята книга Малуф проучва тънкостите във взаимоотношенията лидер-последовател, с цел да разбере за какво някои от тези връзки стават сполучливи, а други се провалят

Разбиране на системите

Системната просвета включва очертаването на граниви към нещо, с цел да може даде проблем да бъде разискван. „ Ако в къщата ми е студено, можем да начертаем граници към отоплителната система, с цел да разберем кои съставни елементи са се развалили. Физическите системи са елементарно разпознаваеми “, изяснява Малуф.

Когато обаче става въпрос за взаимоотношения с хора, нещата стават по-сложни. Обикновено тези връзки не могат да бъдат лимитирани единствено до една система.

„ Когато работите в организация осъзнавате, че тя се състои от доста системи, като да вземем за пример счетоводство, продажби и връзка с клиенти. В рамките на организацията обаче съществуват и обществени системи – каква роля играете, с какви хора работите по какъв начин си вършите работата и тн. Това са доста съществени системи “, споделя Магалуф.

При водачите и почитателите има препокриване и взаимоотношение на системите. „ Те би трябвало да виждат по-голямата картина и в същото време с това да могат да се концентрират върху дребните детайлите на всеки проблем или връзка “, прибавя тя.

Мозъчни директни пътища

Мозъкът обича модели, които се базират на дълготрайни прекарвания. Това води до подсъзнателно мислене, което хората назовават предусещане или.

„ Изследванията на общественото знание (social cognition) проучват автоматизираните реакции на мозъка и биологичните структури, които въздействат на метода, по който действаме във взаимоотношенията си с другите. Социалното знание също по този начин преглежда по какъв начин организираме информацията за себе си и за другите. От това зависи дали намираме връзка с тях “, споделя Малуф.

Тя дава образец с разделянето на хората като част от „ нас “ и „ тях “. При контактите с човек от групата „ нас “ мозъкът отделя хормона окситоцин, който предизвиква доверие,  благотворителност и съдействие. Когато контактуваме с някой от групата „ тях “, ставаме по-агресивни и по жестоки.

Преките пътища включват и упования за това по какъв начин другите би трябвало да се държат. Мозъкът не желае да основава нови модели за всяко взаимоотношение с другите, тъй че той автоматизира процеса, насочвайки се към най-често срещаните видове на държание измежду тези хора.

„ Например, ние обмисляме дали ръководителят ни дава отговор на умствения ни модел за това по какъв начин би трябвало да се държи един водач. Подсъзнателно ние от ревизираме за избрани черти и качества по лист, с цел да преценим бързо дали желаеме да изградим връзка “, споделя Малуф.

По думите й водачите вършат същото със своите подчинени. „ Те имат идеализирана визия за това по какъв начин наподобява идеалния почитател. Ако техните подчинени не дават отговор на тези критерии, те евентуално няма да влагат доста време в тях. Това е несъзнателен акт, само че в последна сметка той отстрани от живота ни хора, тъй като те просто не дават отговор на идеализираните ни упования “, прибавя тя.

Сглобяване на пъзела

След като към този момент знаете по какъв начин работи мозъкът ви може да осъзнаете по-добре личните си мисли и дейности.

„ Ако имате проблеми във взаимоотношенията си с някой имате два разновидността – да поддържате връзка с него с концепцията, че в никакъв случай няма да изградите връзка, или да опитате да поставите на страна предубежденията си и да създадете ново взаимоотношение на момента “, изяснява Малуф.

Независимо дали работните ви връзки се дължат на целенасочени решения или на подсъзнателни избори, те играят сериозна роля за вашата работливост, мотивация, ангажираност и благополучие.

„ Ако връзката ми с шефа е неприятна, ставането от леглото и отиването на работа се трансформира в предизвикателство. Когато приказваме за неприятни шефове ние упрекваме ръководителите. Взаимоотношенията обаче са в пространство сред хората, като всеки от нас е отговорен за половината от него “, споделя Малуф.

Според нея организациите би трябвало да образоват хората освен по какъв начин да бъдат водачи, само че и по какъв начин да бъдат почитатели.

„ Виждаме, че фирмите учат водачите да бъдат по-емоционално интелигентни и достоверни. Забравяме обаче че имаме водач, почитател и трета страна – връзката посред им. Може да продължите да създавате нови модели на водачество, не те няма да допринесат за разрешаването на проблемите във взаимоотношенията. “, споделя тя, като прибавя, че за тази цел е нужно схващане на науката зад връзките.

....................

Стефани Воза за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР