Повечето лаптопи разполагат с поне един порт за свързване с

...
Повечето лаптопи разполагат с поне един порт за свързване с
Коментари Харесай

Как да свържем външен монитор с лаптопа



Повечето преносими компютри разполагат с най-малко един порт за свързване с екран или проектор – HDMI, VGA, DVI или DisplayPort. Някои от последните ултрамобилни се нуждаят от специфични преходници, които не постоянно се доставят в комплект.

При настолните машини би трябвало да е елементарно: просто поглеждате с какви портове разполагате на гърба на компютъра и ги сравнявате с тези на монитора.

Ако към момента не сте се сдобили екран, то си изберете подобен, имащ същия порт като този на преносимия компютър. Понякога е допустимо да се ползвaт преходници, като да вземем за пример от DVI-I (да не се бърка с DVI-D, който не носи аналогов сигнал) към VGA. Също по този начин DVI може да бъде конвертиран към HDMI, само че вторият не може да бъде конвертиран към VGA.

Най-новите портативни компютри обаче може да разполагат единствено с USB-C портове. Това е същият стандарт, който стремително навлиза и при смарт телефоните. В този случай евентуално ще би трябвало да се сдобиете с преходник USB-C > HDMI или USB-C > DisplayPort, според от това с какво поддържа съответният екран.

На картинката долу можете да видите какви портове да търсите по двете устройства.

Как да настройм втория екран под Windows

След физическото свързване на монитора и компютъра, ще би трябвало да настроите някои неща в операционната система. Примерите са за Windows 10.

Стъпка 1. Най-често при включване на монитора операционната система сама ще разпознае и задейства новия хардуер. Ако не виждате нищо на екрана, то използвайте неговото меню, с цел да изберете правилния вход, откъдето идва сигналът. В множеството случаи това става автоматизирано, само че не постоянно.

Стъпка 2. На компютъра отидете на Start>Settings>System, където по дифолт ще попаднете в раздела за настройки на екрана.

Стъпка 3. Имате на разположения няколко варианти за това какво какво да се демонстрира на всеки от обвързваните монитори.

Друг метод за превключване сред тези режими е да потърсите функционален клавиш на клавиатурата, върху който има знак с два монитора. С натискане Fn бутона в композиция с въпросния клавиш можете да превключвате сред режимите.

Стъпка 4. Ако изберете Extend опцията, можете да местите мониторите по този начин, че разположението им да съвпадне действителното такова на бюрото ви. Колкото по-голяма е резолюцията, толкоз ще е по-голям съответният правоъгълник.

Стъпка 5. Настройте резолюциите на всяко устройство и погледнете вариантите за размера на текста в Advanced display settings. Ако вторият екран е с висока резолюция, то може да е удачно да увеличите размера. Най-често 150% или 200% е задоволително.

Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР