Повечето бизнеси се управляват от високо интелигентни хора. Когато тези

...
Повечето бизнеси се управляват от високо интелигентни хора. Когато тези
Коментари Харесай

Защо интелигентните хора се провалят?

Повечето бизнеси се ръководят от високо интелигентни хора. Когато тези бизнеси се провалят, това нормално се дължи на глупави неточности на тези другояче умни хора. Независимо дали даден артикул не е задоволително първокласен или пък просто липсва, неверните решения на интелигентни хора са нещото, което е в центъра на казуса.

Има прекалено много образци за глупави неточности, които костват скъпо на огромни компании, само че един от моите обичани образци е с компанията Kodak, която първа създава технологията за цифровата снимка, само че чака дълго време преди да показа своите открития, защото нейните водачи се опасяват, че тя може да се отрази отрицателно на главния бизнес на компанията. Тази неточност довежда компанията до банкрут. Друг добър образец е Xerox, компанията, която пропуща опцията да пусне на пазара първия личен компютър с графичен потребителски интерфейс, откакто кани на посещаване чиновници на Apple, които копират технологията и я ползват в бъдещите си артикули. Всички знаем по какъв начин приключва тази история.

Лесно е да си кажем, че тези водачи просто не са били задоволително деликатни, защото тази концепция работи успокоително и ни кара да мислим, че това не може да се случи на нас. Истината обаче е, че приказваме за интелигентни хора с безупречна подготовка. Може да сте сигурни, че те са били деликатни в дейностите си. Каква тогава е повода за техните провали?

 Сидни Финкълстийн, който е професор в Tuck School of Business към колежа " Дартмут ", е отделил шест години от живота си в търсене на отговор на този въпрос. Той и неговите сътрудници са проучили 51 от най-известните провали в света на бизнеса, интервюирайки шефове и мениджъри от всички равнища на йерархията.Финкйълстийн желае да разбере по какъв начин тези бизнеси работят в действителност и да вникне в мозъците на основни хора в компанията, с цел да открие повода за пагубните им решения.

Финкйълстийн и неговият екип откриват, че неприятните решения, които тези интелигентни водачи са взели, от време на време са били умишлени, а различен път не, само че общото във всички случаи е съществуването на явен поведенчески модел на надменност и арогантност, който може да срине даже на сполучливите компании.

Ето няколко неща, които Финкйълстийн среща измежду всички водачи, създали колосални неточности в един или различен стадий от своята кариера:

Считали са себе си и своите компании за недосегаеми

Хубаво е да имате амбициозни цели и здравословно възприятие на горделивост, само че не би трябвало да приемате триумфа си за даденост. Лидерите, за които приказваме, са били толкоз захласнати от своите хрумвания, че те въобще не са можели да си показват обстановка, в която някой техен съперник ще може да ги настигне, камо ли да ги задмине. Те не са считали, че актуалната обстановка на пазара може да се промени и че могат да се появят компании, които да раздрусат статуквото. Тези нереалистични упования са създали неуспехът неминуем. За това е значимо водачите непрекъснато да слагат под подозрение всяка своя концепция и мисъл, изключително когато са на върха.

Не са могли да разграничат личните себе си от компанията

Лидерите в прочуването на Финкълстийн са били захласнати от фирмения имидж. В резултат на това те са обръщали повече внимание на поддържането на този облик, в сравнение с ефикасното ръководство на компанията. Това е довело до застоялост и корупция. Лидерът, който вижда в компанията личното си отражение, е по-вероятно да прикрие нещо, което би опетнило този имидж, без значение дали става въпрос за слаби продажби, дефектни артикули или неприятни вложения.

Мислили са, че са най-умните хора в стаята

Повечето интелигентни водачи са наясно с това до каква степен се простират техните знания и умствените им качества. В доста случаи те стартират да възприемат своя разсъдък като определящата линия, върху която е построена тяхната еднаквост. Тези водачи са толкоз уверени в своето интелектуално предимство, ще не считат за належащо да обръщат внимание на непознатото мнение. Те взимат решения бързо и отхвърлят да и не дават отговори, когато бъдат запитани за аргументите да създадат съответните избори. Макар че те значително дават отговор на телевизионния облик на мощния водач, действителността демонстрира, че този метод на държание води до огромни неточности. Вероятността да се неуспехите е доста по-голяма, когато не взимате под внимание опасенията и паниките на вашите сътрудници.

Били са заобиколени от хора, които постоянно се съгласяват с тях

Някои водачи са захласнати дотам от концепцията за лоялност, че чакат безусловна поддръжка за всяко решение, което вземат. Това отчуждава най-ценните чиновници и заглушава гласовете, изразяващи противоположни възгледи, които в действителност могат да бъдат от изгода на компанията. Когато един водач гледа на несъгласието като на непочтеност и на всяка съпротива като на подкопаване на неговия престиж, в компанията няма да остане човек, който да може да алармира за проблемите, пред които тя е изправена.

Пренебрегвали са всички предупредителни знаци

Някои водачи имат вяра толкоз мощно в личните си хрумвания и визии, че са подготвени да срутен компанията до основи, стига това да им помогне да реализират задачите си. За разлика от по-горните образци, тези водачи одобряват най-различни оферти и препоръки, само че това не значи, че са подготвени да се откажат от едноличната си власт върху процеса на взимане на решения. Последователността и упоритостта са положителни лидерски качества, само че те не би трябвало да водят до занемаряване на предупредителни знаци, които демонстрират, че компанията се е запътила към пропастта.

Разчитали са прекалено много на неща, които са работили в предишното

Анализирането на триумфите и неуспехите от предишното може да ви помогне да подобрите вашия бизнес, само че отминали опит не би трябвало да бъде главния фактор, върху който да базирате решенията за бъдещето на вашата компания. Екипът на Финкълстийн открива, че огромен част от провалилите се водачи са употребява един основен миг от своята кариерата като образец и непрекъснато са опитвали да го повторят, макар че тактиките от предишното към този момент нямали никакъв смисъл. Нуждите на клиентите, технологията и конкуренцията на пазара се трансформират непрекъснато. По тази причина, сполучливите водачи са тези, които знаят по какъв начин да се приспособяват към заобикалящата ги среда.

Травис Брадбери , създател на бестселъра „ Emotional Intelligence 2.0 “ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com

Редактор: Георги Георгиев / Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР