Повечето бъдещи майки днес са раздвоени между естествено раждане и

...
Повечето бъдещи майки днес са раздвоени между естествено раждане и
Коментари Харесай

Мога ли да направя секцио повече от два пъти?

Повечето бъдещи майки през днешния ден са раздвоени сред естествено раждане и секцио, само че би трябвало да е ясно - в някои обстановки единственият вероятен метод на раждане е цезаровото сечение. Въпросът кой тип да избере бременната, дружно с лекаря, който я следи, постоянно поражда разногласия, фамилни драми и какви ли не проблеми, от време на време – здравословни. Максим Риков - специалист по диагностика и лекуване в Германия, изяснява дали е допустимо да се роди естествено след първо секцио и какъв брой пъти може да се ражда по този метод.

Хирургичната процедура, при която детето се ражда посредством прорез в матката на майката, към днешна дата се прави от лекарите в 20% от случаите или поради избрани индикации, или по неотложност.

Опасности при секцио

Рискът от затруднения при тази интервенция е по-висок спрямо естественото раждане и, съгласно лекари, негативните резултати върху здравето се появяват по-често. Най-честите затруднения са:

- Развитие на зараза - Ако инфекцията попадне в маточната празнина по време на интервенцията, се развиват болести, като да вземем за пример ендометрит (възпаление на маточната лигавица), или се следи нагъване на шева.

- Обилна загуба на кръв - Ако секциото се прави по неотложност, лекарите нямат време да се срещнат с резултатите от кръвните проучвания. Ако коагулацията е нарушена, е допустимо мощно кървене, което не във всички случаи може бързо да бъде спряно.

- Травми за бебето - Възможно е кожата на новороденото да се повреди, да има драскотини по тялото му, а в някои случаи и съществени порязвания заради небрежността на лекаря.

- Продължително кръвотечение - В съпоставяне с естественото раждане, след секцио в продължение на няколко дни се следи щедро обособяване на кръв от влагалището, а това може да докара до зашеметяване и влошено здраве.

- Образуване на сраствания - При повече интервенции има по-голяма възможност за сраствания на матката, които могат да доведат до периодическа болежка, а от време на време - до неплодородие.

- Проблеми за бебето - Според статистиката деца, родени със секцио, имат проблеми с дихателната система. Това се дължи на обстоятелството, че новороденото не е минало през родовия канал и внезапното поемане на О2 от време на време се отразява отрицателно на здравето му.

Нервната система на детето също може да страда заради огромната доза анестетично вещество, прилагано на майката преди интервенцията.

Показания за интервенцията

Има два типа показания, като в първия случай тактиката на раждането е планувана и се случва заради следните аргументи:

- Преплитане на плода с пъпната връв;

- Разкъсване на плацентата;

- Бебето е ситуирано погрешно в матката;

- Майката има стеснен таз;

- Наличието на тегел върху матката, който не е оздравял задоволително.

При втората група показания приказваме за незабавна хирургия. Тя се постанова, в случай че в процеса на естественото раждане при продължителни контракции не се следи цялостно откриване на шийката на матката. Спешна интервенция се прави и в случай че има опасност за живота на бебето или майката.

Колко интервенции са позволени

При секцио през днешния ден лекарите вършат най-малък козметичен хоризонтално ситуиран тегел с качествени материали, които предотвратяват загнояване и с тях раната заздравява бързо. Но единствено допреди 10-ина години обстановката беше напълно друга. Ето за какво преди този момент лекарите изрично твърдяха, че оптималният брой интервенции на матката не би трябвало да надвишава три. Все по-често се срещат случаите на раждане на пет или повече деца със секцио.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР