Повече туристи и повече приходи в сравнение с м.г. отчитат

...
Повече туристи и повече приходи в сравнение с м.г. отчитат
Коментари Харесай

Англичаните спасиха сезона в Слънчев бряг, 1/3 от курорта пълен и през септември

Повече туристи и повече доходи спрямо м.г. регистрират по Южното Черноморие. Този път обаче не българите, а англичаните и поляците избавиха сезона, настояват специалисти, представени от в. " Труд ".

“Слънчев бряг ” АД да вземем за пример доста е повишило приходите си през това лято, оповестиха от държавното сдружение преди края на сезона. Въпреки че още няма публична статистика за цялото ни Южно Черноморие, данните за най-големия ни морски курорт са показателни за всички комплекси от Обзор до Синеморец.

Според Деляна Цонева, ръководител на Регионалната туристическа камара, във връзка с броя туристи резултатите това лято към този момент се приближават до предкризисната 2019 година, на инат на опасенията при започване на сезона поради близостта ни до  войната в Украйна.

“Регистрирахме нараснал интерес от бизнес операторите и плавни темпове, с които се възвръщаме след Коронавирус рецесията, както и повишен брой туристи през септември 2022 г.   До 31 август приходите на сдружението са с над половин милион лв. повече в съпоставяне със същия интервал на предходната година ”, сподели изпълнителният шеф на “Слънчев бряг ” АД Златко Димитров. 

“За първите 8 месеца на 2022 година успяхме да надвишим приходите от наеми и прилагане на транспортна инфраструктура, които имахме за цялата предходна финансова година, с над 330  000 лева без Данък добавена стойност ”, регистрира Димитров. Според него това се дължало основно на по-големия интерес от страна на бизнес операторите в комплекса към наем на площи и доходи от пропускателен режим. Повишените цени в резултат на инфлацията също съдействали за увеличените доходи, само че в доста по-малка степен.

Над два пъти са се нараснали приходите от тротоарно право в случай, че междинното нарастване на цената при тях е едвам към 20%, дава образец Димитров. С над 60% пък е нарастването от пропускателния режим.

“От тук вършим извода, че този сезон повече наематели и туроператори са имали самодейност в комплекса, което значи, че бизнесът стартира да се възвръща ”, разяснява Димитров. 

Курортът регистрира и повече туристи през септември спрямо 2022 година Според резервациите това са най-вече чужденци от Англия и Полша, само че има и скандинавци.

По данни от летище Бургас последният чартър е на 31 октомври. Според туроператори курортът се е справил макар отлива на руснаци и украинци, запълвайки нишата с англичани и поляци. Именно  те наваксаха изоставането през юни, когато сезон съвсем нямаше, а тревожните данни от Украйна бяха отписали лятото и очакванията бяха да го докараме до равнищата на 2021 г.

За разлика от предишния септември курортът в този момент е относително цялостен, което си проличава по все още  оживените алеи в централната част. Краят на сезона се усеща осезателно единствено в Зона Запад, където са най-вече апартхотелите.

Според туроператори заетостта на легловата база в комплекса е 30% в края на месеца, до момента в който предходната година сезонът завърши още след 6 септември. Тогава бе избавен от българските туристи, които преоткриха Слънчев бряг поради рестриктивните мерки за пътешестване в чужбина  около пандемията.

Това лято обаче англичаните се върнаха в обичания си български курорт, до момента в който предходната година изобщо не летяха до България.

Продължава и взривът на полски туристи, които краткотрайно се бяха отдръпнали от българското море поради пандемията. Инвазия на поляци в действителност има във всички морски общини.

Въпреки отлива на немци от българското море през последните години, това лято те са повече от м. година, само че не  колкото отпреди 2019 година Немска тирада повече се чуваше на юг от Бургас, споделят туроператори. И със удовлетворение означават завръщането на скандинавците, които съвсем отсъстваха от Слънчев бряг през 2021 година, както и повече  летовници от прибалтийските страни. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР