Повече промени на сроковете за подмяна на касовите апарати и

...
Повече промени на сроковете за подмяна на касовите апарати и
Коментари Харесай

НАП: Край на отсрочките за касовите апарати

Повече промени на периодите за замяна на касовите апарати и привеждането на софтуерите за ръководство на продажбите (СУПТО) съгласно условията на Наредба Н-18 няма да има.

Това предупреди Националната приходна организация, откакто в края на предходната седмица организира среща с производители и внедрители на програмен продукт, както и с търговци, които го употребяват, написа Вестник СЕГА. 

На срещата са участвали и български представители на международни софтуерни компании като Microsoft, SAP и Oracle, с които е било конкретизирано, че не се постанова техните платформи да се модифицират съгласно условията на наредбата. Локалните им внедрители може да основат и конфигурират СУПТО, а в регистъра на Национална агенция за приходите към този момент има одобрени такива софтуерни решения, показаха от приходната организация.

Финансовото министерство показа преди десетина дни следващи промени в прословутата разпоредба Н-18, която подлуди бизнеса с условията към касовите апарати и софтуера към тях, които да разрешат всяка продажба да се регистрира до 5 минути на сървъра на Национална агенция за приходите. Неясните разпореждания и мъчно изпълнимите механически изисквания  към този момент цяла година затрудняват търговци и програмисти. Според последното отсрочване компаниите, които употребяват СУПТО, би трябвало да изпълнят наредбата до 31 януари 2020 година вместо до 30 септември 2019 г.  За електронните магазини, които употребяват СУПТО, крайният период е 31 март следващата година. 

В идващите седмици предстоят нови срещи на екипа на Национална агенция за приходите с  професионални и браншови организации, както и с разработчиците на програмен продукт. Продължава разискването на текстове от наредбата, по които към момента има неясноти и компликации по използването им. Национална агенция за приходите дава обещание да изготви и подробни указания за бизнеса.  

ОБЛЕКЧЕНИЕ

Успоредно с това се готвят промени в Закона за Данък добавена стойност, които ще улеснят е-търговията. Очаква се да отпадне условието при заплащания с банкова карта в електронен магазин да се издава фискален бон. Това значи, че електронните магазини, които получават заплащанията си единствено по банков път или с банкови карти, няма да се постанова да конфигурират касови апарати.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР