Повече пари за устойчив растеж, заетост, сигурност и изменението на

...
Повече пари за устойчив растеж, заетост, сигурност и изменението на
Коментари Харесай

Бюджетът на ЕС за 2018 г.: подкрепа за младите, растежа и сигурността


Повече пари за резистентен напредък, претовареност, сигурност и изменението на климата; спомагателни 116,7 милиарда евро за битката с младежката безработица; понижаване на средствата за Турция.

За 2018 година евродепутатите осигуриха по-голяма финансова поддръжка за безработните младежи и спомагателни средства за дребните и междинни предприятия (МСП), научноизследователските стратегии и „ Еразъм “, заяви пресслужбата на Екологичен потенциал.

Бюджетните заеми за поети отговорности за 2018 година са в размер на 160,1 милиарда евро, а бюджетните заеми за заплащания – 144,7 милиарда евро.

След Съвета и Европейският парламент публично утвърди предварителното съглашение по отношение на бюджета за 2018 година, с 295 гласа „ за “, против 154 гласа „ срещу “ и 197 „ въздържал се “. Председателят на Парламента Антонио Таяни подписа документа, с което той стана закон.

Младеж, стопански напредък и претовареност

Парламентът спря опита на Съвета да редуцира бюджета за стопански напредък и претовареност със 750 млн. евро. Той също по този начин усили бюджетните заеми за поети отговорности за Инициативата за младежка претовареност със 116,7 млн. евро. Така през идната година ще има общо 350 млн. евро за подкрепяне на младежите, търсещи работа.

Бежанска и мигрантска рецесия и орязване на средствата за Турция

Парламентът съумя да усили сумите по проектобюджета на Комисията, предопределен за организациите, чийто предмет на активност е обвързван със сигурността: Европол получава в допълнение 3,7 милиона евро и 10 нови щатни позиции, а Евроюст получава още 1,8 милиона евро и още 5 щатни позиции.

Европейското бюро за поддръжка при търсене на леговище получава спомагателни 5 млн. евро за по-добро справяне с миграционната рецесия. Освен това Парламентът усили с 80 млн. евро бюджета за външна политика на Европейски Съюз в региона на миграцията. Това включва дейности в източните и южните прилежащи страни, както и Западните Балкани.

По отношение на Турция евродепутатите взеха решение да понижат предприсъединителните фондове със 105 млн. евро, а спомагателни 70 млн. в заеми за поети отговорности бяха оставени в запас. По този метод Парламентът дава отговор на влошаващото се състояние във връзка с демокрацията, върховенството на закона и правата на индивида.

Земеделие и изменение на климата

Парламентът контракти спомагателни 34 млн. евро за понижаване на младежката безработица в селските райони. Средствата за аграрни практики, които подкрепят опазването на околната среда и битката с изменението на климата, бяха увеличени с 90 млн. евро.

Какво съставляват бюджетните заеми за поети отговорности и заплащания?

Предвид нуждата за осъществяване на многогодишни действия, като да вземем за пример финансирането на научни планове с дълготрайност от 2 – 3 години, бюджетът на Европейски Съюз прави разлика сред заеми за поети отговорности (стойността на правните отговорности по подписани планове и контракти, чиято реализация може да надвиши рамките на съответната година) и заеми за заплащания (средства, които ще бъдат действително платени през съответната година, като част от тях е допустимо да са ангажирани в предходни години).

„ Парламентът може да бъде удовлетворен от бюджета на Европейски Съюз за 2018 година Ние успяхме да реализираме единодушие, тъй като нашите цели бяха да подсилим стратегиите, които приготвят Европейски Съюз за бъдещето и пазят европейските жители – просвета и научни проучвания посредством „ Хоризонт 2020 “, подвижност на младите европейци посредством „ Еразъм+ “ и „ ЕразъмПро “, инфраструктурни стратегии посредством Механизма за свързване на Европа и дребни и междинни предприятия посредством COSME. Успяхме също по този начин да увеличим финансирането за стратегии, свързани със сигурността, политиката за даване на леговище и политиката за съседство “, разяснява ръководителят на комисията по бюджети Жан Артюи (АЛДЕ, Франция).

„ Този бюджет дава отговор на упованията на жителите от Европейски Съюз: претовареност и стопански напредък от една страна и сигурност от друга. Инвестирайки в проучвания, инфраструктура, обучение и дребни и междинни предприятия, ние ще станем по-конкурентноспособни и насочени към бъдещето. По отношение на сигурността, ние успяхме да подсилим Европол и Евроюст, с цел да могат те да обезпечат по-добра съгласуваност и съдействие в битката с тероризма и проведената престъпност в Европейски Съюз. Накрая подчертахме ясно, че поддръжката на Европейски Съюз за страни отвън Съюза не идва без отговорности за тях: Турция се отдалечава от полезностите на Европейски Съюз и ние взехме решение да понижим поддръжката за страната с спомагателни 105 млн. евро над препоръчаното от Комисията “, сподели водещият докладчик (раздел „ Комисия “) Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния).

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР