Повече от сигурно е, че цялото внимание в четвъртък, 10

...
Повече от сигурно е, че цялото внимание в четвъртък, 10
Коментари Харесай

Анталия - шанс за мир в Украйна или продължение на руската инвазия

Повече от несъмнено е, че цялото внимание в четвъртък, 10 март, ще бъде ориентирано към Анталия. Турският курортен център ще бъде хазаин на среща на външните министри на Русия, Турция и Украйна и Сергей Лавров, Мевлют Чавушоглу и Дмитро Кулеба, която бе контрактувана с помощта на посредническите дейности на Анкара.

Сайтът Т 24 отбелязва, че това ще бъде първият по по рода си директен контакт на равнище външни министри на Русия и Украйна в 15-ия ден от съветската инвазия в Украйна, съобщи Българска телеграфна агенция.

Агенция Ихляс заяви, че срещата на тримата външни министри ще се състои в 5-звезден хотел в Белек. Въпросният хотел е прочут с това, че там се състоя Срещата на Г-20 през 2015 година, в която участваха Барак Обама и Владимир Путин.

Лавров и Кулеба и съпътстващите ги делегации ще бъдат настанени в разнообразни хотели. Руската и украинската делегации няма да беседват отвън тройната среща на външните министри.

Анкара храни вяра за удобен излаз от тройната среща за прекъсване на съветската инвазия и за мир в Украйна.

" Нашите събеседници споделиха, че ние сме една от дребното страни, които могат да открият разговор и с двете страни и че това е доста значимо в нашите срещи ", съобщи Мевлют Чавушоглу пред телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Проправителствените вестници " Сабах " и " Миллиет " в мнения по тематиката акцентират, че " резултатите от напъните на Анкара за ходатайство в кървавия спор, които ще намерят израз в Анталия, са неоспорим триумф за дейната дипломация на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и накараха очите на света да се извърнат с вяра към Турция ".

По-рано през днешния ден Ердоган акцентира, че " Турция може да беседва по едно и също време с Украйна и с Русия ".

Турската телевизия ТРТ цитира изказването, направено от украинския външен министър Кулеба във връзка идното събитие, в което споделя: " Срещата, планувана за 10 март, ще се организира на първо място с помощта на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Не знам дали Ердоган (турският президент Реджеп Тайип) е убедил Путин (руския президент) или Чавушоглу - Лавров, само че срещата ще се състои ".

Кулеба увери, че ще направи всичко по силите си договарянията да са допустимо най-резултатни, само че означи също, че няма огромни упования. Всичко ще зависи от напътствията, които ще е получил Лавров преди тези полемики, съобщи той.

Междувременно Сергей Лавров дойде довечера в Турция.

По данни на Дирекцията по връзки към турското президентство 334 публицисти, измежду които 150 задгранични публицисти, са се акредитирали за отразяване на срещата на външните министри на Русия, Турция и Украйна. Журналисти и медии от общо 34 страни ще отразяват събитието в Анталия.

По данни на турските медии в Анталия са взети изключителни ограничения за сигурност, хиляди служители на реда са мобилизирани за защитата на курорта и конгресния център NEST Kongre Center, където на 11-13 март ще се състои Международният дипломатически конгрес. Той ще бъде втората поредна самодейност на турската страна. Очаква се на него да участват държавни и държавни ръководители, министри от над 15 страни, както и огромен брой представители на неправителствени организации от целия свят. Форумът, който ще бъде открит от турския президент Реджеп Таййип Ердоган, ще се организира за втора поредна година под наслова " Възстановяване на дипломацията ".

Но несъмнено кулминационната точка ще бъде резултатът от срещата на Лавров-Чавушоглу-Кулеба, която ще покаже дали ще се даде късмет на мира в Украйна или ще има второ деяние на съветската инвазия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР