Повече от седмица, откакто Израел започна безмилостно бомбардиране на Газа,

...
Повече от седмица, откакто Израел започна безмилостно бомбардиране на Газа,
Коментари Харесай

ООН започва доставка на помощ за Газа до Египет на фона на несигурност

Повече от седмица, откогато Израел стартира безмилостно бомбардиране на Газа, обезверено нужните доставки към момента не са позволени в обсадения палестински анклав на фона на предизвестия за филантропична злополука.

Надеждите за краткотрайно преустановяване на огъня сред Израел и Хамас в понеделник, което да разреши доставката на филантропична помощ през граничния пункт Рафа в Египет, бяха попарени, защото Кайро заяви за несполучливи договаряния с Израел, който има пълномощията да стопира доставките през границата. < /p>

Продължете да четете

лист от 3 детайла, които би трябвало да покажа на света какво прави Израел в Газа | Отблизо Защо пресичането на Рафах е жизненоважно за даване на помощ на фона на израелските бомбардировки над Газа Американците желаят Съединени американски щати да оказват помощ на цивилните в Газа да бъдат изведени от заплахата: Проучване завършек на списъка

Въпреки несигурността минимум осем самолета, пренасящи помощ от Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Тунис, са кацнали на синайското летище Ел Ариш през последните дни и ескорт от повече от 100 камиона, съгласно египетския Червен полумесец.

Агенциите на Организация на обединените нации също започнаха да разполагат авансово животоспасяващи ресурси, в това число храна и медицински консумативи на граничния пункт, единственият вход и излаз от линията Газа, който не се управлява напълно от Израел.

Световната здравна организация изпрати в неделя 78 кубически метра съществени медицински консумативи през летището в Ел Ариш, задоволително за 300 000 души. Два самолета, пренасящи доставки от Световната продоволствена стратегия, кацнаха в неделя и понеделник от Дубай, съдържащи 20 тона високоенергийни бисквити и две мобилни единици за предпазване.

Очаква се повече помощ да доближи граничната зона от Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ) в понеделник и сряда, в това число бутилирана вода, пречистватели на вода, таблетки, одеяла, хигиенични комплекти и други медицински и здравни консумативи.

„ Не е ясно по кое време ще се отворят границите. Помощта се натрупва на границата, до момента в който хората, които са на няколко километра, обезверено се нуждаят от нея и гладуват “, сподели представителят на WFP Абир Етефа пред Al Jazeera.

„ Съществуващите ресурси в Газа са покрай привършване, което прави неотложно да се улесни доставката на сериозна помощ и да се предотврати по-нататъшното утежняване на така и така тежката обстановка. “

Израел наложи „ цялостна блокада “ на Газа, заявявайки, че няма да бъдат позволени електричество, вода или гориво на територията, откакто бойци от Хамас започнаха брутална офанзива против Южен Израел от анклава на 7 октомври. Най-малко 1400 хора, най-вече цивилни, са били убити при офанзивата на Хамас, съгласно израелските управляващи.

Оттогава Израел е блъснал територията от въздуха, убивайки минимум 2808 души и ранявайки други 10 859, съгласно палестинските управляващи.

Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне и работа на палестинските бежанци в Близкия изток (UNRWA) съобщи, че от този момент е изгубила всякаква опция да доставя помощ в Израел.

„ UNRWA нормално има линия за полети до Израел и не ни е разрешено да вършим това “, сподели представител на организацията.

Лин Хейстингс, непрекъснат координатор на Организация на обединените нации и филантропичен координатор за окупираната палестинска територия, сподели в неделя, че израелските управляващи свързват филантропичната помощ с освобождението на заложниците, държани от Хамас.

„ Те споделиха, че желаят да унищожат Хамас, само че актуалната им траектория ще унищожи Газа “, сподели Хейстингс пред UN News.

Египет отхвърли влизане на територията си на незнаен брой жители на Газа с двойно поданство, като даде да се разбере, че излизането им зависи от това дали Израел ще разреши прекосяването на конвоя с помощ в анклава.

На фона на безизходицата Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA) съобщи, че се нуждае от гаранции и сигурност, преди да може да складира обилни количества помощ на границата.

„ Чуваме известия, че граничният пункт е отворен, а по-късно чуваме, че не е. И се нуждаем от изясненост по този въпрос, преди да можем да изпратим големи количества помощ от разнообразни ресурси в района “, сподели Янс Лаерке, представител на OCHA, пред Al Jazeera.

„ Изключително скъпо е да транспортираме помощ със аероплан по целия свят и разполагаме с извънредно лимитирани запаси, тъй че няма да слагаме помощ на място, където се съхранява с дни или седмици. Трябва да имаме известна изясненост, че ще бъде от изгода. “

Повече от два милиона души в Газа са под блокада повече от седмица на фона на известия, че горивото, медикаментите и питейната вода са на привършване. СЗО предизвести в понеделник, че има единствено " 24 часа вода, електричество и гориво " в обсадената Ивица Газа.

След като бяха лишени от съществени консумативи заради израелска обсада и с намаляващи ресурси от вода, лечебните заведения са на ръба на колапс.

Въпреки тежката филантропична обстановка, министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху сподели, че Израел няма да сътрудничи в напъните за снабдяване на помощ в Газа. „ Понастоящем няма преустановяване на огъня и филантропична помощ в Газа в подмяна на отстраняването на чужденци “, се споделя в изказване на неговия офис в понеделник.

Хуманитарният началник на Организация на обединените нации Мартин Грифитс сподели, че ще пътува до Близкия изток във вторник за договаряния по отношение на помощта за Газа, добавяйки, че се надява на „ положителни вести “.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР