Повече от половината световен океан е променил цвета си през

...
Повече от половината световен океан е променил цвета си през
Коментари Харесай

Цветът на океаните се променя и учените винят глобалното затопляне

Повече от половината международен океан е трансформирал цвета си през последните 20 години – феномен, който евентуално се дължи на изменението на климата. Това демонстрира изследване, оповестено в списание Nature.

Проучването, което проучва сателитни данни от десетилетия, откри, че 56% от световния океан – територия, по-голяма от общата земна повърхност – е претърпяла смяна на цвета сред 2002 година и 2022 година Въпреки че откривателите не са разпознали повсеместен модел, тропическите океански райони покрай Екватора наподобява са станали непрекъснато по-зелени с течение на времето.

Цветът на океана е резултат от това, което съществува в горните му пластове. Като цяло, колкото повече фитопланктон – микроби, съдържащи тип зелен пигмент, наименуван хлорофил – живее във водната среда, толкоз по-зелена е водата. Океанът може да се похвали и с абсорбираща светлинна органична материя, която може да промени цвета на водата от наследник до жълт и кафяв според от равнището на централизация. Поради тази причина смяната в цвета, въпреки и от време на време незабележима за човешкото око, алармира за промени в организмите и веществата в океанските води.

Статистическата техника, употребена при разбора на наклонността, ни споделя, че цветът се трансформира, само че в действителност не споделя по какъв начин се трансформира “, сподели Стефани Дуткевич, старши теоретичен помощник в Масачузетския софтуерен институт и съавтор на проучването.

Не е ясно по какъв начин тъкмо се трансформират морските екосистеми, с цел да доведат до разликите в цвета, споделят откривателите. Промяната на цвета може да бъде породена от промени в планктонните общности, които са сериозни за морската хранителна верига. И биоразнообразието не е единственото заложено на карта: смяната може да повлияе и на това какъв брой въглероден диоксид поема океанът, защото другите типове планктон имат разнообразни качества да го всмукват.

Промените са в сходство с световното нагряване от изгарянето на изкопаеми горива, споделят учените.

Това дава в допълнение доказателство за това по какъв начин човешките действия въздействат върху живота на Земята “, се споделя в изказване на водещия създател Б. Б. Кейл от Националния океанографски център на Обединеното кралство. „ Това е различен метод, по който хората въздействат на биосферата. “

За да схванат по-добре по какъв начин морските екосистеми може да са се трансформирали с времето, екипът проучва данни, събрани от датчик на борда на спътника Aqua, който следи цвета на океана в продължение на 21 години.

Базираният на спътник датчик може да разпознае цветовете на океана, които са прекомерно фини за човешкото око.

Анализът на сателитните данни от действителния свят е значително в сходство с моделирането, направено от Дуткевич през 2019 година, което симулира океаните на Земята при два сюжета: един с прибавяне на парников газ и различен без него. Моделът на парниковите газове предвижда, че промени в цвета могат да зародят в към 50% от международните повърхностни океани в границите на 20 години.

Изменението на климата заплашва международните океани и живота, който зависи от тях, по безчет способи. Например, полярните мечки могат значително да изчезнат до края на века, в случай че световното стопляне продължи, предизвестява изследване от 2020 година, цитирайки тревожни загуби на арктически морски лед.

 Друго изследване откри, че половината от международните коралови рифове към този момент са убити от по-топлите води и подкисляването на океана.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР