Повече от половината работодатели в България са повишили тази година

...
Повече от половината работодатели в България са повишили тази година
Коментари Харесай

Ръстът на заплатите у нас изпреварва европейския, българинът имал и бонуси

Повече от половината работодатели в България са повишили тази година заплатите на чиновниците си с до 10%, демонстрира изследване на възнагражденията през 2023 година на една от водещите компанията за квалифицирани образования в областта на човешките запаси. То е направено измежду 350 междинни и огромни компании от разнообразни браншове на стопанската система. С всяка година от ден на ден компании избират да се включат в сходни проучвания, с цел да съпоставят равнището на възнагражденията и упованията на чиновниците.

" Компаниите търсят противоположна връзка. Има 50% растеж на фирмите, които търсят присъединяване в такива изследвания. Те са с над 115 000 позиции, които осъществят. За тях е значимо да бъдат добре осведомени и да могат да възнамеряват дълготрайно ", съобщи бизнес мениджърът Антония Парапанова в студиото на " България заран ".

Данните демонстрират, че множеството работодатели усилват заплатите с към 10% тази година, а през предходната е било с 14-15%.

" Така изпреварват растежа на възнагражденията в Европа. Най-много е нарастването в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Пазарджик. Според данни на Национален статистически институт в обособени райони заплатите са два пъти по-ниски - Видин, Кюстендил, Благоевград, Хасково и Смолян ", даде образец специалистът " Проучване на възнагражденията " в консултантска компания Полет Живина.

Очаквано IT сферата е водеща за по-бързите темпове за повишаване на заплатите, следвана от добивната индустрия и фармацевтичния бранш. Проучването обгръща и бонусите, които чиновниците получават. Те към този момент се одобряват за наложителна част от възнагражденията.

" Някои компании дават
бонус " рекомендация " за чиновник, който предложи различен, който се е задържал в компанията, както и бонус " преданост " за чиновник, който се е задържал в компанията повече от избран брой години ", уточни Живина пред Bulgaria On Air.

Сред предстоящите
бонуси също са в допълнение здравно обезпечаване, ваучери за храна. Важно за чиновниците е и гъвкавото работно време и опцията за работа от у дома, каквато оферират 79% от фирмите.

" Тенденцията на запад не е да се усилват типовете придобивки, а да се даде на хората да ги изберат - споделя им се, че имат право на 250 лева под формата на
бонуси и какви желаят да бъдат всред 50, примерно ", съобщи Антония Парапанова.

Гостите подчертаха, че има смяна и във връзка с наемането на фрагменти от чужбина. Държавата от ден на ден опростява този развой и оказва помощ на бизнеса при липса на фрагменти да се внесат от непознати пазари.

" При толкоз ниска безработица и липса на фрагменти е нужна дълготрайна тактика - българите да не заминат в чужбина, а краткосрочната е подмяна на част от позицията с роботи или привнасяне на чиновници от непознати пазари - Непал, Филипините, Украйна. При нас намират по-висок стандарт, успокоение и поддръжка ", изясни Парапанова.

Данните от изследването демонстрират също, че от ден на ден работодатели дават по-голям заплатен годишен отпуск - до 25 дни, наклонност, която се вижда от Ковид пандемията. Внимание се обръща и на психологичното здраве на чиновниците.

" За младото потомство щастието на работното място е по-важно от възнаграждението. Когато фирмите желаят да привлекат младежите, е належащо да имат сходен пакет, работодателите се интересуват от ден на ден какво е значимо за хората. Няма я наклонността от преди  - човек да търси една компания, в която да се потвърди и след доста години на преданост да бъде заплатен ", приключи Полет Живина.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР