Повече от половината от видовете, чийто природозащитен статут не може

...
Повече от половината от видовете, чийто природозащитен статут не може
Коментари Харесай

Половината от неоценените видове са застрашени от изчезване

Повече от половината от типовете, чийто природозащитен статут не може да бъде оценен заради липса на данни, евентуално са застрашени от изгубване, сочи изследване, оповестено в профилираното издание " Комюникейшънс байолъджи ", съобщи Агенция Франс Прес, цитирана от Българска телеграфна агенция. Международният съюз за отбрана на природата, който изготвя международния червен лист на застрашените типове,  разполага с данни за 150 000 растителни и скотски типа, от които към 41 000 са застрашени от изгубване - 28 % от общия брой. Това са 41 % от земноводните, 38 % от акулите и скатовете и 27 % от бозайниците.

Но за хиляди други типове организацията не разполага с данни, с цел да оцени природозащитния им статут, който може да варира от " едва обиден " до " сериозно заплашен " или даже " липсващ ".

Изследователи от Норвежкия университет за просвета и технологии са употребявали техника за машинно образование посредством логаритъм, с цел да получат оценки за 7699 типа, за които липсват данни. Проучването посочило, че 4 336 от тях, или повече от половината, евентуално са застрашени от изгубване, в това число 85 % от земноводните и 61 % от бозайниците в тази група.

" Виждаме, че в множеството сухоземни и крайбрежни региони по света степента на изгубване може да бъде по-висока, като включим типовете, за които липсват данни ", сподели ръководителят на проучването Ян Боргелт за Агенция Франс Прес.

Този разбор откроява и някои райони, в които рискът е по-голям, като да вземем за пример Мадагаскар, богат на неповторима фауна, както и Южна Индия. Боргелт се надява, че Международният съюз за отбрана на природата ще създаде тактика по отношение на подценяваните типове.

Доклад на Организация на обединените нации от 2019 година предизвестява, че един милион типове са застрашени от изгубване в средносрочен и дълготраен проект заради загуба на местообитания, изменение на климата, инвазивни типове или несъразмерното им потребление.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР