Повече от половината от младежите не знаят какво точно се

...
Повече от половината от младежите не знаят какво точно се
Коментари Харесай

РЗИ - Русе: Учениците опитват за първи път цигари на 12-годишна възраст

Повече от половината от младежите не знаят какво тъкмо се пуши в наргилето

По мотив Международния ден без тютюнопушене - 17 ноември, Регионалната здравна ревизия е направила изследване на тематика: „ Тютюнопушене и пушене посредством наргиле ” сред учениците от 5-7 клас в Русе. То е обвързвано с използването на тютюневи произведения във възрастовата група 10-14 година

В изследването са взели участие възпитаници от 5 до 7 клас от 6 учебни заведения в град Русе: ОУ „ Иван Вазов ”, СУ „ Христо Ботев ”, ОУ „ Ангел Кънчев ”, ОУ „ Тома Кърджиев ”, ОУ „ Никола Обретенов ”, СУ „ Васил Левски ”. Общо 606 възпитаници (311 девойки и 295 момчета) са отговаряли на на 14 въпроса, свързани с използването на никотинови произведения – разпространяване, достъп и оценка на риска.

За пръв път тази година в изследването са били включени въпроси, които отразяват трендовете измежду младежите да се употребяват електронни нагреватели за бездимно пушене.

Резултати от анкетата сочат, че 12,37% са пушили в миналото през живота си, а 6,1% признават, че постоянно използват тютюневи произведения. Болшинството от пушещите възпитаници споделят, че са пробвали за пръв път на 12-годишна възраст.

92,07% от учениците демонстрират, че са осведомени с следствията от тютюнопушенето върху човешкия организъм. 84% от участниците знаят, че тютюнопушенето е главен извършител на рак на белия дроб.

Наргиле са употребявали 9% от участниците в изследването, като 22% от учениците считат този тип пушене за по-малко нездравословно. Повече от 50% от учениците не знаят какво тъкмо се пуши в наргилето.

19,3% от учениците от 5 до 7 клас използват електронни устройства за пушене. 32% от участниците считат, че пушенето посредством електронни устройства за пушене е по-малко нездравословно от пушенето на цигари.

За всички искащи РЗИ - Русе целогодишно прави безвъзмездни съвещания в Кабинета за отричане от тютюнопушенето след авансово записване на тел.082610357.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР