Повече от половината млади мъже в Благоевградското село Долна Градешница

...
Повече от половината млади мъже в Благоевградското село Долна Градешница
Коментари Харесай

Кметът на Долна Градешница отпътува за Белгия, за да сече елхи

Повече от половината млади мъже в Благоевградското село Долна Градешница напуснаха родното си място. В края на октомври група от към 50 момчета е отпътувала за Белгия, с цел да секат коледни елхи. Младежите са наети единствено за месец, само че ще изкарат към 5000 лв.. Заедно с младежите в Белгия е отпътувал и кметът на Долна Градешница.

Долна Градешница, Кресна
Николай Георгиев, кмет на община Кресна: Да, употребява си годишния отпуск и аз имам информация, той ме е уведомил, че ще върви в Белгия да бере елхи. Студент има, обикновено е. В Долна Градешница заплатата на кмета е към 600 лв., обикновено е той да отиде и да си припечени един спомагателен приход.
По думите на кмета в община Кресна безработицата е висока, за това и младите търсят работа в огромните градове в региона като Сандански и Благоевград или зад граница.
Николай Георгиев, кмет на община Кресна: Нашата община има много хора в Италия, Англия, Испания, както разбрахте и в Белгия, в Гърция тъй като тука сме близо. Така че чужбина е един вид, с който в допълнение хората припечелват.
Методи Стефанов е от малцината младежи, останали в село Долна Градешница. Ходил е 3 пъти да сече коледни елхи в Белгия, само че тази година решил да си остане вкъщи, най-много поради тежките условия на труд.

Методи Стефанов: Много е неприятно времето - дъжд, сняг, и това ме отхвърли от там, другояче работата е добре платена - сред 9 и 12 евро на час.
Повечето гастарбайтери влагат припечеленото зад граница в поправки на родните си домове. Малко са тези, които се пробват да стартират личен бизнес в региона.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР