Повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол в

...
Повече от половината българи смятат, че допустимото количество алкохол в
Коментари Харесай

Повече от половината българи смятат, че алкохолът в кръвта по време на шофиране трябва да е 0.0 промила

Повече от половината българи считат, че допустимото количество алкохол в кръвта по време на шофиране би трябвало да е 0.0 промила, а едвам 20% поддържат, че 0.2 - 0.5 промила е позволена граница. Данните са от национално изследване, извършено във връзка 15-ата годишнина на акцията „ Алкохолът е неприятен водач “ по поръчка на „ Каменица “ АД.

Близо 84% от българите дефинират шофирането след приложимост на алкохол като причина за войната по пътищата, сочат още резултатите от допитването. Сядането зад кормилото в нетрезво положение се подрежда на второ място като посочена причина за ПТП, след нарушаването на разпоредбите за придвижване - посочено от над 90%.

Проучването бе показано на особено събитие за медии и сътрудници на акцията „ Алкохолът е неприятен водач “, на което участваха представители на Министерството на вътрешните работи (МВР) посредством отдел „ Пътна полиция “, Български Червен кръст (БЧК) и Съюза на българските автомобилисти (СБА), както и корпоративни сътрудници на акцията и представители на мото общности от столицата като заинтригувани страни в битката против шофирането в нетрезво положение. Всички посетители имаха опцията да преживеят неповторима VR симулация на ръководство на спортен автомобил или болид, в това число и симулация на шофиране под въздействието на алкохол.

„ Тази година „ Алкохолът е неприятен водач “ става още по-голяма самодейност, с още повече сътрудници и съидейници, което ме кара да имам вяра, че ще успеем да стигнем до доста повече хора с посланието, което избавя животи и което ни сплотява тук през днешния ден: „ Бъди водач за образец. “ С тези думи Владан Матич, Изпълнителен шеф на „ Каменица “ АД посрещна гостите на събитието.

Данните от изследването за настройките по отношение на пътната сигурност показа Юлиан Добрев, водещ социолог и Директор „ Анализи ” в BluePoint. Интересен извод от проучването е, че 76.4% от запитаните настояват, че не употребяват никакъв алкохол, когато са с колата, а близо 90% от българите дефинират себе си като,,шофьор за образец ”, като на непринудено равнище, участниците дефинират понятието като човек, който съблюдава разпоредбите за придвижване (43.5%).

Респондентите споделят, че заобикалят да се качват в колата на човек, за който знаят, че е употребявал алкохол, като едвам 17% признават, че им се е случвало 1-2 пъти да се возят при прочут, който е консумирал едно пиво. Малко над 70% заявяват, че избират да оставят колата си, когато излизат и знаят, че ще използват алкохол.

Въпросите, заложени от „ Каменица “ АД в изследването, включват и такива за отношението на българите към безалкохолната бира. Тя се подрежда на втора позиция като най-предпочитана категория след обичайните безалкохолни питиета, които водачите употребяват, когато са на открито с колата, а делът на хората, които употребяват безалкохолна бира всякога, когато излязат с колата, е 41%.

„ Тази година прибавяме измежду продуктите си още питиета без алкохол в наличието, с което се трансформираме в компанията с най-разнообразно портфолио от безалкохолни бири. Всяка една от тях е действително и практично решение за всички, които не желаят да се лишават от обичаното си пиво, в моментите, в които не е уместно да употребяват алкохол. ” Това сподели Радостина Хаджийска, шеф „ Правни и корпоративни въпроси “ в „ Каменица “ АД на събитието.

Сред сътрудниците на „ Алкохолът е неприятен водач “ от тази година са и Държавна организация „ Безопасност на придвижването по пътищата “, Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “, Българската асоциация на потърпевши при произшествия, Асоциация за подготовка на автомобилистите в България, фирмите „ Red Zone ” и “Top Rent-a-Car ”, както и Сдружението на дамите мотористи в България, BG Riders и „ Безопасно с мотор на пътя “.

Проучването за настройките към шофирането и използването на алкохол е извършено измежду 407 дейни водачи в България, на възраст от 18 до 65 години, посредством онлайн анкета измежду градското население, през май 2023 година, от BluePoint, всички данни могат да бъдат прегледани.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР