Повече от хиляда японски спасители днес претърсваха щателно срутени къщи

...
Повече от хиляда японски спасители днес претърсваха щателно срутени къщи
Коментари Харесай

Това е ад: Около 80 изчезнали в свлачищата в Япония

Повече от хиляда японски спасители през днешния ден претърсваха подробно срутени къщи и зарити пътища два дни, откакто свлачища унищожиха приморски град, борейки се с времето и неприятното време, с цел да търсят към 80 души, които се считат за изчезнали, осведоми " Ройтерс ".

Най-малко трима души са починали в Атами след пороен дъжд през уикенда - повече от нормалното за юли за 24 часа в някои региони - задействали поредност от свлачища, изпращащи потоци от тиня и скали, помитайки всичко по улиците.

Свлачищата припомнят за естествените бедствия - в това число трусове, вулканични изригвания и цунами, които постоянно се случват в Япония, където столицата Токио ще бъде хазаин на Летните олимпийски игри, започващи този месец.

" Майка ми към момента е в неопределеност ", сподели мъж пред публичната телевизия NHK и добави: " Никога не съм си представял, че нещо сходно може да се случи тук. "

Един 75-годишен евакуиран съобщи, че къщата против него е била пометена и двойката, която е живяла там, е в неопределеност.

" Това е пъкъл ", сподели той.

До понеделник броят на спасителите на мястото се е нараснал до 1500, споделиха чиновници, и може да се усили.

" Искаме да спасим колкото се може повече жертви... заровени в руините допустимо най-скоро ", сподели министър-председателят Йошихиде Суга пред публицисти, като добави, че полицията, пожарникарите и военните вършат всичко допустимо, с цел да подкрепят търсенето.

В Атами, град с съвсем 36 000 души, ситуиран на 90 км (60 мили) югозападно от Токио, има 113 души, за които се счита, че са изчезнали, съобщи представителят Хироки Онума пред Ройтерс, потвърждавайки третата гибел. Тази съдбовна гибел е била жена, оповестиха японски медии

Към обяд обаче броят на изчезналите е понижен до към 80, сподели Киодо.

" Ние сме в контакт с разнообразни групи и продължаваме напред с търсенията ", сподели Онума.

През уикенда се споделя, че към 20 души са в неопределеност, само че броят им внезапно се е нараснал в понеделник, когато чиновниците стартират да работят от жилищни регистри, а не от телефонни позвънявания от хора, които не могат да се свържат със фамилията и приятелите си, сподели той.

Около 130 здания бяха наранени в събота сутринта, когато свлачища се раздраха през Атами, курорт с горещи извори, ситуиран на стръмен скат, който води до залив.

Смята се, че водата, калта и отломките са течали по река на към 2 км (1,2 мили) до морето, оповестиха локалните медии.

Главният секретар на кабинета Кацунобу Като прикани жителите да останат нащрек, отбелязвайки, че наситената земя е отслабена и даже слабият дъжд може да се окаже рисков.

Въпреки че за момента Онума сподели, че дъждът е спрял в Атами, предвиждат се още, което усилва опцията за по-нататъшни свлачища.

" Ситуацията е непредсказуема ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР