Повече от два часа депутатите спорят около удължаването на извънредното

...
Повече от два часа депутатите спорят около удължаването на извънредното
Коментари Харесай

Депутатите в спор за извънредното положение и замразяването на заплатите


Повече от два часа депутатите спорят към удължаването на изключителното състояние поради ковид. От Българска социалистическа партия и от Вътрешна македонска революционна организация бяха безапелационни, че то би трябвало да бъде продължено, само че единствено до края на април, а по-късно да се направи явен разбор на резултатите от ограниченията и най-много да има съответна помощ за преодоляване на икономическата рецесия. ГЕРБ, Движение за права и свободи, НФСБ и „ Воля “ обаче дадоха поръчка, че ще поддържат настояването на кабинета. Окончателно решението ще се вземе по-късно довечера. Депутатите одобриха нови правила за работа по време на изключителното състояние. Те се изричат по групи, като в залата влизат единствено тези, които авансово са се декларирали като оратори по избраните законопроекти. Гласуването също става на групи, регистрацията – също.

По новите правила на работа на Народното събрание решението за изключителното състояние ще бъде гласувано довечера, откакто минат дебатите по другите законопроекти, в това число и по актуализация на бюджета.

Да отбрани предлагането на Министерския съвет в Народното събрание бе и финансовият министър Владислав Горанов. Спорен него нищо няма да се промени, в случай че изключителното състояние продължи две седмици след края на април. Само щял да се вдигне броят на инфектираните, в случай че ограниченията се разхлабят.

Мерките дават резултат, сподели Александър Ненков от ГЕРБ. Според него доказателство за това бил фактът, че лечебните заведения не са претрупани и съумяват да поемат потока от пациенти.

От Българска социалистическа партия настояха след края на април да се направи разбор на обстановката и тогава да се реши дали изключителното състояние би трябвало да се удължава.

Настана замяна на остри реплики и въпроси от сорта: Искате ли да отворим заведенията за хранене и кой желае България да стане като Италия.

От Движение за права и свободи оповестиха, че ще поддържат поисканото от кабинета удължение, тъй като карантината давала резултат. Мустафа Карадайъ цитира данни, съгласно които болните в България са два пъти по-малко, само че изиска още стопански ограничения.

Александър Сиди от Вътрешна македонска революционна организация предложи срокът на изключителното състояние да бъде до 30 април, а след това да се взема решение още веднъж.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пък изиска министър председателят Бойко Борисов да пристигна в Народното събрание и да изнесе информация какви са резултатите от ограниченията и какви са прогнозите.

Преди дебатите към изключителното състояние, народните представители одобриха нови правила на работа. Освен че ще работят, единствено с цел да гласоподават незабавни законопроекти, депутатите ще участват в зала единствено при гласувания. При диспути в залата ще стоят единствено изказващите си или най-вече 60 депутати. Гласуванията даже и на второ четене ще се вършат на блокове, като в залата ще влизат най-вече половината депутати. Те ще стартират 30 минути след края на дебатите.

В началото на днешното съвещание се развихри спор за това кой е „ за “ и кой „ срещу “ замразяването на депутатските заплати. Припомняме, че тази заран министър председателят Бойко Борисов разпореди на групата на ГЕРБ да изиска заледяване на възнагражденията на народните представители. Думите му бяха поради вчерашно изявление на шефката на Народното събрание Цвета Караянчева,че да се приказва за заледяване на заплатите е популизъм. След разпореждане от премиера, самата Караянчева се извини с пост във Facebook и изясни, че е сбъркала. От Българска социалистическа партия пък подсетиха, че три пъти са предложили заледяване на заплатите и че и трите пъти ГЕРБ отказвали. Управляващите пък нападнаха социалистите, че не били върнали надвзетата си дотация от предходни години.

В последна сметка стана ясно, че крайното решение за замразяването на заплатите ще бъде гласувано на съвещание на Народно събрание в понеделник. Тогава би трябвало да се гледа и актуализацията на бюджета.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР