Повече от два часа депутатите изслушваха двамата кандидати за управител

...
Повече от два часа депутатите изслушваха двамата кандидати за управител
Коментари Харесай

Проф. Стайкова: НЗОК да стане ефективен орган за ефикасно разходване на ресурс, Иванка Динева със 7 цели

Повече от два часа депутатите изслушваха двамата претенденти за шеф на НЗОК – препоръчаната от Българска социалистическа партия проф. Жени Стайкова и препоръчаната от ГЕРБ Иванка Динева. Те отговаряха както на предварителното заложени от съсловни и пациентски организации, болнични сдружения и медии, по този начин и на народните представители от здравната комисия.

„ Основната ми цел е НЗОК да се трансформира в ефикасен орган за ефикасно разходване на обществен финансов запас. За осъществяването на тази цел съм си сложила задания - ефикасен мениджмънт на обществените средства, слагане като приоритет профилактиката на заболяванията и промоцията на здравето “, сподели по време на чуването проф. Жени Стайкова.

Тя съобщи, че ще упорства за законодателни промени, които да трансформират структурата на финансирането и да я приближат до тази в Европейски Съюз. Ще упорства и за основаване на механизъм за по-адекватно остойностяване на клиничните пътеки, при които да бъде заплащан резултата от лекуването, а не активността.

Проф. Стайкова добави, че би трябвало да се създадат административни промени за усъвършенстване на разноските за медикаменти, заплащани от НЗОК, както и да се предизвикват законодателни промени, с които да се даде опция на Касата да подписва договорите с сътрудниците си по по-ясни критерии.

„ Необходимо е да се удвоят средствата за извънболничната помощ, да се вкара гласност и отчетност на публичния запас и надзор посредством основаване на аналитично звено в Касата, което да проучва и обобщава огромната по размер постъпваща информация “, сподели още проф. Стайкова. Сред останалите й цели са диалогичност с партньорските страни за взимане на съответни решения за оптимално разходване на обществените средства, повишение на финансирането на грижите, оказвани в домовете за медико-социални грижи за възрастни хора, увеличение на финансирането за работещите в отдалечените региони.

Седем краткосрочни цели разгласи юристът Иванка Динева при положение, че бъде определена за шеф на НЗОК. В ревюто си тя акцентира, че шеф на Здравната каса е административна служба и е посредник сред политическите ползи, пациентите и работещите лекари.

„ Целите ми са свързани с завършване на договарянията със съсловните организации и обезпечаване на мира в системата на равнище изпълнители;  приближаване на НЗОК до пациента; откриване в НЗОК на приемна за пациента за решение на проблемите на хората с институцията и лекуването им; осъвременяване на условията за подписване на контракти с НЗОК; понижаване на субективния метод от страна на НЗОК към договарящите страни – съсловните организации; правене на нова методика за надзор, която да понижи субективизма при проверките; разбор на разпоредбите за лекуване в чужбина за деца и възрастни, защото има огромна административна тежест и непрофесионално даване на тази услуга от страна на администрацията; основаване на спомагателни системи, контролиращи достъпа до електронното пациентско досие, уточни Динева.

Очаквайте подробности
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР