Повече от дузина танкери, натоварени с 10 милиона барела руски

...
Повече от дузина танкери, натоварени с 10 милиона барела руски
Коментари Харесай

Милиони барели руски петрол се лутат в морето край Корея

Повече от дузина танкери, натоварени с 10 милиона барела съветски недопечен нефт от сорта Сокол, са блокирани край крайбрежията на Южна Корея от седмици. Те не могат да бъдат продадени заради наказания на Съединени американски щати и проблеми с заплащанията, съгласно двама търговци и данни за корабоплаването, събрани от Reuters.

Обемите, равняващи се на 1.3 милиона метрични тона, съставляват повече от едномесечно произвеждане от находището „ Сахалин-1 “ – в миналото водещ план на американската компания Exxon Mobil, която напусна Русия след нахлуването на Москва в Украйна.

„ Сахалин-1 “ беше една от първите постсъветски покупко-продажби в Русия, подписани по силата на съглашение за шерване на производството. Когато Exxon Mobil напусна през 2022 година, производството падна съвсем до нула и от този момент не се е възстановило изцяло.

Трудностите при продажбата на сорта Сокол съставляват едно от най-значимите провокации, пред които е изправена Москва, откогато Западът наложи наказания, и едно от най-сериозните спирания на износа на съветски нефт за последните две години.

Вашингтон и Европейския съюз постановат наказания, с цел да понижат приходите на президента Владимир Путин и неговата военна машина в Украйна, само че те се пробват да не нарушат потоците на съветска сила към международните пазари.

Миналата година Съединените щати постановиха наказания на няколко кораба и компании, участващи в превозването на петрола вид Сокол.

Към петък 14 кораба, натоварени със Сокол, са блокирани към южнокорейското пристанище Йосу, в това число 11 кораба Aframax и три доста огромни кораба за недопечен нефт (VLCC), съгласно данни на LSEG, Kpler и търговци.

Обемът, съхраняван в танкерите, се равнява на 45 дни произвеждане от „ Сахалин-1, което е междинен рандеман от 220 000 барела дневно.

Супертанкерите (VLCC) La Balena, Nireta и Nellis с към 3.2 милиона барела на борда (430 000 метрични тона), които сега са покрай Йосу в Южна Корея, работят като плаващо вместилище за съветския нефт, споделиха източници на Reuters.

Данните демонстрират, че преди този момент огромните танкери са приемали нефт от няколко кораба Aframax посредством прекачване от транспортен съд на транспортен съд.

Остатъкът от петрола Сокол, претрупан от ноември до януари, се съхранява на по-малки кораби Aframax (с потенциал 500 000 – 800 000 барела).

Доставките на Сокол до Индийската петролна корпорация (IOC) бяха забавени заради проблеми с заплащането, принуждавайки най-голямата рафинерия в Индия да черпи от своите ресурси и да купува повече нефт от Близкия изток.

Източник, непосредствен до IOC, сподели, че компанията не чака скоро да получи колета от Сокол заради противоречие коя валута ще се употребява за заплащане.

IOC е единствената държавна рафинерия, която има годишна договорка за закупуване на разнообразни съветски сортове, в това число Сокол, от „ Роснефт “.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР