Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100

...
Повече от 4500 зрелостници ще получат допълнителна стипендия от 100
Коментари Харесай

По 100 лв. месечна стипендия ще получават ученици с високи резултати на матурите

Повече от 4500 зрелостници ще получат спомагателна стипендия от 100 лв. на месец, в случай че продължат образованието си в избрани специалности, оповестяват от МОН.

Стипендията се отпуска на възпитаници, които са измежду първите 10% с най-високи оценки на матурата по български език и литература. На втория изпит те би трябвало да имат най-малко междинния резултат по предмета за страната.

Същата стипендия могат да получат и учениците, които имат еднакъв или над междинния за страната триумф по български език и литература и са измежду първите 30% по триумф на втори държавен зрелостен изпит по математика, по физика и астрономия или по химия и запазване на околната среда.

Друго наложително изискване е младежите с такива резултати да продължат образованието си в годината на довеждане докрай на междинното си обучение. Те би трябвало да са признати в държавни университети в компетентност от професионалните посоки „ Педагогика ", " Педагогика на образованието по… ", " Машинно инженерство ", " Електротехника, електроника и автоматика ", " Енергетика ", " Транспорт, мореплаване и авиация ", " Материали и материалознание ", " Проучване, рандеман и обработка на потребни изкопаеми ", " Металургия ", " Химични технологии ", " Общо инженерство ". В листата влиза и предпазената компетентност " Хидростроителство " от професионално направление " Архитектура, строителство и геодезия ".

Тези стипендии ще се изплащат за повторно. През предходната година 198 студенти са получавали месечно по 100 лв.. Целта на мярката е да насърчи образованието във значими за развиването на страната области, където е налице или се чака дефицит на висококвалифицирани фрагменти.
Зрелостниците, които имат право да се възползват от тази стипендия, ще схванат това посредством известие, оповестено при техните самостоятелни резултати от държавните зрелостни изпити на zamaturite.bg.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР