Повече от 24 грама чист алкохол на ден са истинска

...
Повече от 24 грама чист алкохол на ден са истинска
Коментари Харесай

До колко грама алкохол дневно не е вредно


Повече от 24 грама чист алкохол дневно са същинска отрова за мъжкото тяло. За дамите здравословната норма е още по-ниска. Защото алкохолът вреди. Дори и в дребни количества. Ето до какъв брой грама алкохол на ден не е нездравословно.

Хората подвигат наздравица с шампанско, честват с другари и сътрудници с чаша вино или бутилка бира в ръка, самовъзнаграждават се за сполучливия работен ден с уиски след вечеря. . А истината е тази: алкохолът е отрова. Дори и в дребни количества. И елементарно може да се пристрастим.

Дори и най-малките количества алкохол вредят
Редакцията предлага
" Алкохолът е отрова за клетките ", споделя Кристина Румел. Социоложката управлява Германския център по въпросите на зависимостта (DHS). В реалност всяка глътка алкохол е нездравословна за тялото, твърди тя и добавя, че огромната част от германците постоянно надвишават въведените гранични стойности.

" Границата е 12 грама алкохол дневно за дамите и 24 грама за мъжете ", споделя Румел. Тя се дефинира от особеното наличие на течности в тялото при двата пола. Женското тяло съдържа по-малко течности, които да поемат алкохола. " Но 24 грама алкохол не са по никакъв начин доста - това е да вземем за пример една чаша шампанско. При втората чаша към този момент става рисково ", предизвестява Кристина Румел.

Алкохолът се свързва и с над 200 заболявания. Употребата му може да причини различните типове ракови и сърдечносъдови болести, диабет от вид 2, проблеми с черния дроб. Данните на DHS сочат, че в Германия алкохолът предизвиква годишно гибелта на 62 000 души.

Румел предизвестява и за заплахата от това, което тя назовава " пасивно пиянство " - такава е да вземем за пример потреблението на алкохол от бременни, което може съществено да повреди органите на още нероденото дете.

А какъв брой тъкмо нездравословен може да е алкохолът - това зависи от разнообразни фактори. Не единствено полът е от голяма важност - тежестта, методът на хранене или приемът на лекарства също могат да засилят резултата от потреблението на алкохол. Пушачите с наднормено тегло и с хронични болести имат най-лошите карти. Освен това е значима и възрастта: колкото по-рано човек стартира с алкохола, толкоз по-висок е рискът от трайни увреждания или пристрастяване.

Затова е доста значимо да се приказва с младежите. Но и възрастните постоянно не си дават сметка за заплахите. 

" Само четири процента от германците не пият никакъв алкохол ", продължава социоложката. Който примерно на някакво парти реши да не пие алкохол, трябва да се оправдава пред останалите, които подвигат тостове с вино, бира и т.н. В доста общества използването на алкохол се е превърнала в обществена норма. Затова и мнението за хората, които не пият алкохол, постоянно е не изключително положително - както при веганите, добавя той.

Нормалното не всеки път е нещо хубаво

Не единствено постоянното, а и умереното пиянство на алкохол от дълго време е считано за нещо обикновено. Както и това през уикенда да се прибираш у дома, криволичейки по пътя. Приеманото за обикновено обаче не всеки път е нещо хубаво. Усещането за нормалност при потреблението на алкохол може да оправдае и болестно положение, т.е. индивидът въобще да не е наясно, че в действителност е пияч и има сериозен проблем, споделя Кристина Румел. " Много хора стартират да търсят помощ прекомерно късо ", твърди тя.

Германският център по въпросите на зависимостта предлага да съблюдаваме границите за препоръчваното на ден количество алкохол, както и да си въведем най-малко два " почивни " дни в седмицата - т.е. дни без никакъв алкохол.

***

Вижте и това видео от нашия списък - от 2018 година:
" Вече не мога да си разреша алкохол "
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР