Повече от 235 млн. долара инвестиции привлякоха създадени в България

...
Повече от 235 млн. долара инвестиции привлякоха създадени в България
Коментари Харесай

БГ технологичните компании, които привлякоха над $230 милиона инвестиции

Повече от 235 млн. $ вложения привлякоха основани в България или основани от българи зад граница софтуерни компании единствено в границите на 2023 година,. Макар към момента да не са достигнати равнищата от преди две години, това е показателно за сериозен интерес към плановете, свързани по един или различен метод с нашата страна.

Като " безспорни водачи " по привлечено финансиране DEV.BG показват LucidLink ($75 млн.), Dronamics ($40 млн.), Plan A ($27 млн.), Iris.ai ($18.4 млн.), AMPECO ($13 млн.) и Endurosat ($10 млн.).

Най-голям е делът на вложенията в Cloud компании, като те са привлекли 79 млн. $. Сред тях се отличава стартъпът LucidLink.

Неговото решение за достъп до данни и колаборация в действително време се употребява от компании като Adobe, Paramount Pictures, Spotify и Whirlpool.

В т.нар Deep Tech (сделките са за общо над 55 млн. долара) са две от най-успешните в привличането на финансиране български компании - Dronamics и EnduroSat.
 Българската Dronamics ще си партнира с една от най-големите логистични компании в света
Българската Dronamics ще си партнира с една от най-големите логистични компании в света

Целта е дроновете да полетят над ОАЕ, ЮАР и Австралия

Създателите на товарни дронове и мрежа от летища за тях ще употребяват привлеченото финансиране за старт на активността си в ОАЕ, като също така получиха и 2,5 млн. евро по програмата за ускорение на нововъведенията в Европейски Съюз. От края на предходната година безпилотният Black Swan придвижва колета на Hellenic Post.

EnduroSat предлага решения в областта на нано сателитните технологии и услуги, като главната ѝ развойна активност е в България, само че има офиси и в Люксембург, Тулуза, Неапол, Делауер и Берлин. С набраните средства тя ще разшири екипа си.
 EnduroSat набра $10 милиона капитал, с цел да разшири своя дял в световния галактически пазар
Български водач в галактическите технологии притегли $10 милиона капитал

През последните 6 години бизнесът им пораства с над 200% годишно

В класацията участва и първият Deep Tech стартъп на института INSAIT - MLC. Компанията, основана от Камен Брестнички и Ливай Фъсел, има артикул, който персонализира игрите посредством генеративен AI. Той притегли $2,2 млн. вложения.

Green Tech със своите 29,3 млн. $ продължава да е значим за вложителите. По-голямата част от средствата са отишли в немската компания Plan А, учредена от Любомила Йорданова. Стартъпът е профилиран в областта на въглеродното счетоводство.
 Plan A притегли $27 милиона финансиране
$27 млн. финансиране притегли компания за ESG решения с български корен

Германският стартъп оказва помощ на бизнеса със софтуерни решения за ръководство на " зеления " преход

Българско-норвежкият AI стартъп Iris.ai притегли $18,4 млн. вложения. Технологията на компанията форсира достъпа до информация и картографира и обобщава данни от разнообразни научни документи.

13 млн. $ притегли при започване на предходната година компанията за ръководство на зарядни станции AMPECO. Тя предлага white-label решения на повече от 45 пазара и работи по експанзията си в Съединени американски щати.
 Българската AMPECO притегли инвестиция от $13 милиона от BMW и други фондове
BMW влага милиони в нова българска компания

Ampeco създава програмен продукт за ръководство на зарядни станции за електрически автомобили

4,6 млн. $ за инвестиция в блокчейн решение за следене на скъпоценни камъни и интернационална агресия притегли българо-британската компания за диаманти Taylor & Hart.

През Българската фондова борса " Бианор Холдинг " набра 4,5 млн. $, като нарастването на капитала подкрепя разрастването на групата от софтуерни компании с клиенти в областта на защитата, телекомуникациите, медиите и така нататък
 Софтуерният
Първата софтуерна компания на БФБ със 150% растеж на приходите

Те са към този момент 3,5 млн. лв.

Evrotrust, които оферират решение за отдалечена инспекция на самоличността и електронен автограф, набра финансиране за разширение на екипа си и за нахлуване на нови пазари в размер на $2,7 млн. от Българската банка за развиване посредством Фонда за финансови вложения.

Компанията за различаване и анотиране на образно наличие Imagga получи $2,3 млн. финансиране през Плана за възобновяване и резистентност, като с парите ще бъде основана AI платформа за модериране на неуместно наличие в интернет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР