Повече от 200 риболовци и почитатели на екотуризма се обявиха

...
Повече от 200 риболовци и почитатели на екотуризма се обявиха
Коментари Харесай

Стотици монтанчани излязоха на протест срещу ФЕЦ в язовир „Огоста” /снимки/

Повече от 200 рибари и фенове на екотуризма се оповестиха срещу построяването на фотоволтаична централа в язовир „ Огоста ” и стопираха за половин час придвижването по основен път Е-79 на входа на Монтана. Организаторите на митинга се оповестиха изрично срещу построяването на ФЕЦ и заявиха, че митингите им ще продължат до момента в който не реализиран настояванията си.
„ Ще има митинги в цялата страна, през днешния ден към този момент ни поддържаха сътрудници от Велико Търново ”, съобщи пред множеството Валери Спасов.
„ Не знаем какви ще са последствията за природата, в случай че инвестицията се осъществя. Не е ясно и какви ще са изгодите за хората в Монтана – прелестна инвестиция, само че за германците. Ако се сложат тези панели всичко изпод загнива и измира, за какво? ”, разясниха участници в митинга.
Според тях на никое място в Европа не се вършат сходни слънчеви централи в язовири, а върху утайници на рудни мини и то до 10% от площта им.
„ А тука при нас при настоящ язовир – 60% от водната повърхност ще бъде заета с панели? И каква ще е изгодата за България от тази инвестиция, притежателите ще изнасят тока, това обикновено ли е? ”
Идеята за създаване на фотоволтаична централа в язовир „ Огоста ” бе оповестена в Монтана от служебния министър на стопанската система Н. Стоянов. Инвестицията, която  германската компания е подготвена да направи е  1 млрд евро, като бъдещата ФЕЦ ще създава 1 000 МГВ  ел. сила.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР