Повече от 20 високопоставени европейски политици в областта на външните

...
Повече от 20 високопоставени европейски политици в областта на външните
Коментари Харесай

Европейски политици искат разследване на изборите в Сърбия

Повече от 20 високопоставени европейски политици в региона на външните работи приканиха ръководителя на Комисията Урсула фон дер Лайен да проверява изказванията за измами по време на изборите в Сърбия през декември.


" Призоваваме Европейски Съюз да организира без значение следствие на всички докладвани изборни нередности и изказвания за измами ", пишат политиците в писмо, забелязано от Политико и адресирано до управлението на блока, в това число фон дер Лайен, ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Автократичният президент на Сърбия Александър Вучич стегна хватката си върху властта, като разгласи победа на вота през декември, което изпрати десетки хиляди хора по улиците на Белград в символ на митинг против това, което съгласно тях са откраднати избори.

24-те подписали писмото, измежду които Михаел Рот, ръководител на Комисията по външни работи на немския парламент, и френският му сътрудник Жан-Луи Бурланж, приканиха Европейски Съюз да проверява без значение изказванията за измами и да насочи рекомендации за обезпечаване на свободни и почтени избори в Сърбия.

Подписалите се в множеството случаи ръководят комисиите по външни работи или по европейски въпроси в националните си парламенти и са от целия Европейски Съюз - в това число от Франция, Италия, Дания и Люксембург, както и от Украйна, Молдова и Обединеното кралство.

" В взаимозависимост от резултатите от следствието ", споделят те, може да се наложи провеждането на нови избори в Сърбия.

" Нашата обща цел е Сърбия да стане член на Европейския съюз в границите на това десетилетие ", допълват те. Искането за сонда идва в миг, когато фон дер Лайен приготвя проекти за Европейски Съюз с повече от 30 членове. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР