Повече иновации в училищното образование, дигитализиране на процесите и намаляване

...
Повече иновации в училищното образование, дигитализиране на процесите и намаляване
Коментари Харесай

Повече иновации и по-малко бюрокрация - приоритетите на новия образователен министър

Повече нововъведения в учебното обучение, дигитализиране на процесите и понижаване на административната тежест за заетите в системата.

Това са част от целите, които министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков показа пред Съюза на ръководителите в системата на междинното обучение в България.

Той акцентира, че за него и екипът му ще бъде основна смяната в системата на оценяването – повече задания, които да мерят умения и компетентности, а не за механично възпроизвеждане на познания.

„ Предлагаме взаимно с шефовете и учителите да се образуват работни групи, които да създадат цялостен обзор на подзаконовата нормативна уредба в бранша “, акцентира проф. Цоков.

По думите му сега на заетите в системата са вменени огромен брой административни и бюрократични отговорности, които пречат на личностното развиване и за извършване на главните им задължения.

„ Знаем, че доста от проблемите са натрупвани с години, а в доста посоки виждаме и закъснение. Ние с екипът ни обаче сме стимулирани да търсим решения във всички области и те да бъдат взимани дружно с хората, които работят в системата “, сподели още просветителният министър.

Той предложи и да се започва обзор на учебните стратегии по посоки, взаимно с учители, които работят по тях.

Повишаването на заплащането в системата и увеличение на единните разходни стандарти за прехрана, форматите за националното външно оценяване, както и състезанията за шефове бяха измежду тематиките, които сложиха шефовете. Поставена бе и тематиката за предучилищното обучение и потребността да се обърне доста по-голямо внимание към дейностите в детските градини.

В срещата участваха повече от 30 шефове на учебни заведения от цялата страна, както и целият екип на политическото управление на министерството.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР