Повече хора ползват санаториум с пари от НОИ, отчита институтът.

...
Повече хора ползват санаториум с пари от НОИ, отчита институтът.
Коментари Харесай

Могат ли пенсионери да ходят на санаториум от НОИ

Повече хора употребяват санаториум с пари от Национален осигурителен институт, регистрира институтът. През 2022 година бе следена наклонност на нарастване с към 5000 годишно на броя на лицата, възползвали се от програмата, по отношение на тези година по-рано. Данните за 2023 година сочат ново нарастване - с към хиляда повече по отношение на предходната година.

Право на парични помощи за профилактика и рехабилитация имат лицата, за които са били импортирани или са дължими осигурителни вноски за интервал от шест поредни календарни месеца, предхождащи месеца, през който се организира профилактиката и рехабилитацията. Това условие не се отнася за лица с увреждане, получено в следствие от претърпяна трудова акцидент или професионална болест.

Приключва санаториумът по Национален осигурителен институт

Право на парични помощи имат и лицата, получаващи персонална пенсия за неработоспособност, в случай че не са навършили възрастта по член 68, алинея 1 от Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) и срокът на инвалидността в експертното решение на ТЕЛК/НЕЛК не е изминал. Паричната помощ на всяко правоимащо лице се дава еднократно в границите на една календарна година, като продължителността е 10 дни.

Всяка година със Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване (ЗБДОО) се дефинират средства, които да се разходват за тази активност по условия и ред, регламентирани в Наредба №1 от 13 февруари 2007 година за прилагане и погашение на паричните помощи за профилактика и рехабилитация.

За 2023 година плануваните средства са в размер на 28 504 000 лева През актуалната година са подписани контракти с 23 юридически лица за общо 52 реализатори на активността по профилактика и рехабилитация, ситуирани на територията на 15 области - София-град, София-област, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Монтана, Пазарджик, Стара Загора, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Велико Търново, Хасково и Смолян.

С максимален брой реализатори и надлежно - с най-голям условен дял, са областите Бургас с 9 реализатори (17,3% от общия брой), Пловдив с 8 реализатори (15,4%), София-град и Пазарджик с по 5 реализатори (9,6%), София-област, Смолян, Стара Загора, Благоевград и Монтана с по 3 реализатори (5,8%).
 istock istock
Финансирането на активността по профилактика и рехабилитация през тази година се реализира при следните нормативни условия:

• средства за не повече от общо 4 съществени диагностични и лечебни процедури на ден (вкл. Прегледите и изследванията) по цени, одобрени от Надзорния съвет на НОИ;

• частична парична помощ за хранене – последна цена в размер на 8,00 лева за един храноден;

• предел за една нощувка - последна цена в размер на 23,00 лева
 
Към 30 ноември 2023 година са издадени общо 43 000 удостоверения, като са изплатени направените разноски по 41 819 удостоверения, разпределени по фондове на държавното публично обезпечаване (ДОО), както следва. От лицата, провели профилактика и рехабилитация, с максимален условен дял са тези със болести на опорно-двигателния уред (74,33% от всички участници в програмата) и на периферната нервна система (22,59%). Разпределени по възрасти, максимален е относителният дял на лицата над 51-годишна възраст – 73,89%, което кореспондира с по-високата заболеваемост за тази възрастова група. На второ място с 25,42% е делът на лицата от 31- до 50-годишна възраст. Несъществен е относителният дял на миналите през програмата лица под 30-годишна възраст – 0,69%. От употребилите паричната помощ лица 60,51% са дами.

 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР