Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана

...
Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана
Коментари Харесай

Вижте античното злато, иззето от иманярска банда, в която е участвал и служител на ДАНС

Повдигнати са обвинявания на четири лица за присъединяване в проведена незаконна група за търговия на културно-исторически полезности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания углавен съд във връзка обезвреждане на проведена незаконна група за държане и противозаконна търговия на културно-исторически полезности.
 Снимки: Цветан Томчев  Снимки: Цветан Томчев  Снимки: Цветан Томчев  Снимки: Цветан Томчев  Снимки: Цветан Томчев
„ Касае се за проведена незаконна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически полезности. Има направени експертни информации на откритите движимости, които сочат, че те съставляват културно-историческа полезност. Това е антично злато “, съобщи прокурор Гешев.

По думите му от направените експертни информации и осъществено лабораторно проучване на тези предмети няма подозрение, че те са достоверни. „ От събраните доказателства няма съображение да се съмняваме, че обектите са достоверни. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са арестувани в миг на договорка “, добави той.

Сийка Милева, което е един от наблюдаващите прокурори по случая съобщи, че са упрекнати четири лица, като този следобяд следва да се гледат техните ограничения за неотклонение. По думите ѝ прокуратурата ще желае задържане под стража и за четиримата.

В брифинга вземат участие още шефът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков, шефът на Главна дирекция „ Инспекторат по запазване на културното завещание “ към Министерство на културата Александър Трайков.

Преди началото на държавното съвещание в сряда министър председателят Бойко Борисов заяви, че чиновник на ДАНС е задържан по отношение на опит иманяри да изнесат златно богатство от страната. По думите му съкровището е на няколко хиляди години и е неповторимо и разпореди то да бъде показано в четвъртък.

„ В края на юли получихме оперативна информация. За малко време – за тези няколко месеца, сътрудниците от бранш „ Културно-исторически полезности “ съумяха да развият извънредно добре информацията и да създадат по този начин, че посредством оперативна композиция да се случи опит за такава договорка при започване на тази седмица. За да се стигне до подобен миг, е нужна много сериозна оперативна работа. Тази линия е строго характерна -трябва да познаваме доста добре предметите от епохите. В понеделник се стигна до такава договорка, при която бяха арестувани 7 лица, на 4 са им повдигнати обвинявания “, обясни директорът на ГДБОП основен комисар Ивайло Спиридонов.

Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков съобщи, че при оперативна активност на организацията е станало ясно, че техен чиновник взе участие в такива действия и това е докладвано на ГДБОП. „ Работим няколко месеца. Мисля, че доста добра работа е свършена “, изясни Ненков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР