Поучителна история за това как алчното зло се наказало само. Един

...
Поучителна история за това как алчното зло се наказало само.
Един
Коментари Харесай

Който иска много, получава малко. Притча за алчността

Поучителна история за това по какъв начин алчното зло се наказало единствено.

Един търговец пътувал за панаира във Франкфурт и по пътя, на улицата на едно село, изгубил портфейла си, в който имало 800 гулдена. Огромни пари в тези дни. Тогава един кон коствал 40 гулдена. Така че загубата на тези пари, които биха могли да купят 20 коня, била забележителна.

Местен дърводелец вървял по същия този път и намерил цялостен портфейл. Взел го вкъщи. Той не споделил на никого за това, само че го скрил в очакване, че притежателят на изгубения порфтейл може да се появи и ще би трябвало да го върне. Ако не се появи, това е различен въпрос. Но във всеки случай трябвало да изчака…

В идната неделя селският духовник оповестил в черквата, че са изгубени 800 гулдена и в случай че някой ги откри и върне, ще му се изплатят 100 гулдена премия. Честният дърводелец донесъл парите на свещеника.

Той наредил да повикат търговеца. Търговецът дошъл. Взел портфейла си. Преброил парите и дал на дърводелеца не обещаните 100 гулдена, а единствено 5, и направил това с доста обидни думи: „ Ти самичък си си взел 100 гулдена без да ме питаш, защото в портфейла ми имаше 900 гулдена! “.

По подобен нечестен метод алчният магазинер решил да измами и да спести пари.

Дърводелецът, естествено, се възмутил от обвиняването в кражба и декларирал: „ Не съм взел нито един гулден, да не приказваме за стот. Аз съм набожен. “ Свещеникът удостоверил, че дърводелецът в действителност е честен и надълбоко набожен човек, който съблюдава заповедите на Господа и по тази причина няма по какъв начин да вземе тези 100 гулдена.

Но алчният търговец държал на своето.

Те спорили дълго време и тогава свещеникът отвел дърводелеца и търговеца в съда на град Франкфурт. Случаят се обсъждал няколко дни, като станал обект на голям брой полемики измежду локалните поданици. И по този начин в деня, когато съдът трябвало да се произнесе, правосъдната палата била цялостна с хора. Всички се чудели по какъв начин ще свърши този спор.

Съдията първо се обърнал към търговеца: „ Можете ли да се закълнете, че сте изгубили тъкмо 900 гулдена? “

Търговецът, без да мигне окото, поставил ръката си върху Библията и се заклел. Клетвата върху Библията за това сурово време било доста съществено нещо.

Тогава съдията се обърнал към дърводелеца: „ Можете ли да се закълнете, че сте намерили 800 гулдена? “

Честният майстор умерено поставил ръка върху Библията и също се заклел.
След това съдията произнесъл присъдата си: „ Въпросът е явен. Портфейлът, който дърводелецът е намерил, не принадлежи на търговеца, който е загуби 900 гулдена.

Следователно портфейлът и тези 800 гулдена се трансферират на дърводелеца и той може да се разпорежда с парите по свое убеждение. Търговецът би трябвало да продължи да търси своя портфейл, в който е имало 900 гулдена! “

Търговецът трябвало да извърши правосъдната заповед и да остане без нищо. Вместо да бъде лаком, в случай че беше дал 100 гулдена като премия, както беше заречен в началото, той щеше да остане с парите. Както и с честното си име.

Съдебното решение се оказало умно и заслужено, тъй като алчното зло се самонаказало.

Това е остаряла алегория, само че си има създател – писателят и просветител Йоханес Паули.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР