Потресаващо! У нас няма наказателна отговорност за емоционално насилие, психичен

...
Потресаващо! У нас няма наказателна отговорност за емоционално насилие, психичен
Коментари Харесай

Акад. Петър Иванов: Потресаващо! У нас няма наказателна отговорност за психичен тормоз и увреждания

Потресаващо! У нас няма наказателна отговорност за прочувствено принуждение, психологичен тормоз и нанасяне на психологични увреждания. Съдебно-медицинската експертиза, назначена от съда в тази ситуация с нарязаното момиче, включвала трима правосъдни лекари, хирург и изящен хирург. Няма психолог или психотерапевт. Но това обърна внимание във фейсбук акад. Петър Иванов, шеф на Демографския институт към Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). 

Сякаш нищо неправилно и рисково в душeвността на свиреп измъчваната, остригвана, ругана, заплашвана, бита (счупен нос), ритана, рязана девойка не се е случило и не би могло да ѝ се случи.

Ето поста на акад. Петър Иванов: 

В правния мир у нас магистратите (и тъпите законотворци) признават и санкционират единствено соматичните (телесните, по натрупа, крайниците и главата) увреждания. В наказателния кодекс (НК) се приказва единствено за " телесна щета ", която може да е лека, междинна и тежка.
Забележете тъпия механически термин " щета ", който съгласно мен не е подобаващ за етикиране на резултатите от побой, принуждение, рязане, осакатяване; няма да изяснявам за какво, защото в случай че не разбираш нещо, обясняването е ненужно.

В Наказателен кодекс нищо не се споделя за психологичните " повреди ", няма такива, те като че ли не са вероятни, няма такива, и по тази причина не се санкционират. Има единствено няколко състава в Наказателен кодекс, които индиректно и потайно се отнасят до психологични " повреди ", в смисъл отнасят се до човешката душeвност: злепоставяне, засегнатост и клюка. Друго няма. Значи съгласно Наказателен кодекс могат единствено да те обидят, наклеветят и злепоставят, друго не могат, не могат да те накарат да се страхуваш неимоверно за здравето и живота си, не могат да те накарат да се страхуваш за околните си, да те накарат да се уплашиш, непрекъснато да се тревожиш, да се стресираш, да се паникьосаш, да се депресираш, няма суицидни намерения, няма породени от някого душевни страдания и обезсърчение, нищо психологично няма, няма породени психологични разстройства, породени психологични премеждия, няма невротични проблеми, няма породени психози, няма породено полудяване.
Има вероятно единствено телесни повреди, на тялото и по тялото, друго няма.

По тази причина в съдебно-медицинската експертиза в тази ситуация с нарязаното момиче няма кой да откри, дали не са налице и дали не са вероятни психологични последици (увреждания на душeвността, психологични разстройства, психологични страдания), няма психолог, а са включени единствено хора, които могат да се произнесат по това, което се е случило и вероятно ще се случи с тялото на девойката.

В член 128, (2) на Наказателен кодекс, и единствено тук само, деликатно, срамежливо и обтекаемо се споделя апропо, че " телесната щета е тежка, в случай че е породено дълготрайно разстройство на съзнанието... ", в случай че не е дълготрайно, не е телесна щета.
За мен е необичайно и не мога да си обясня, какъв може в интелектуално отношение да е един законотворец, който да постанови, че едно разстройство на съзнанието в човешката душeвност е... телесна щета, щета на човешкото тяло, а не на човешката душeвност, която несъмнено не е тяло, а е друго нещо? Кое е телесното на съзнанието и подсъзнанието, на една породена мощна тревога, на една меланхолия?

Интересно е, че в Наказателен кодекс разстройство на съзнанието се позволява единствено като тежка телесна щета, при междинната телесна щета, значи при " причиняване на детеродна неспособност; строшаване на челюст или изтребване на зъби...; обезобразяване на лицето или на други елементи от тялото; непрекъснато разстройство на здравето... " и при леката телесна щета, значи при " причиняване на болежка или страдалчество без разстройство на здравето... " нищо не се случва с човешката душeвност. Нищо! Просто човек страда и... нищо, след това не помни.

Искам да знаете, че съдът е определил случилото се с момичето като лека телесна щета, значи по дефиницията на член 130, (2) като нормално " причиняване на болежка ", все едно любовно са го ощипали някъде по тялото. Което е безумство, в случай че не е приход или заставяне по някакъв метод.

По закон екзпертизата се постанова " когато за изясняване на някои условия по делото са нужни специфични познания из региона на науката, изкуството или техниката "
В член 147 на Наказателно-процесуалния кодекс се споделя " Експертизата се разпорежда на експерти от съответната област на науката, изкуството или техниката. " Забележете термина " техника "!

Но за старозагорските съдии излиза, че няма такива науки като логика на психиката, психопатология, виолентология (науката за насилието), виктимология (науката за жертвата), психотерапия и други, те не са и чували за тях.

И респективно включват в петорната експертиза... изящен хирург (козметик), чиято експертност е разхубавяването на застаряващи пациентки, основно посредством обтягането на бръчки, и пълнене на устните с хиалурон.

По-правилно беше това да е най-малко експерт по възстановителна хирургия, което е напълно друго.
Убеден съм, че добра експертна работа би приключил хабилитиран психолог или психотерапевт. Но у нас психотерапията е отвън закона, както знаем. Сега ще чакаме какво ще каже козметикът-експерт за леката телесна щета с 400-те медицински шева.

Психични проблеми няма никакви!
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР