Потреблението на руски природен газ на територията на Европейския съюз

...
Потреблението на руски природен газ на територията на Европейския съюз
Коментари Харесай

Потреблението на руски газ в ЕС e под 9%

Потреблението на съветски природен газ на територията на Европейския съюз (ЕС) на дневна база е под 9% , до момента в който в Европа като цяло е под 15 на 100. Това сподели изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз ” Владимир Малинов по време на тридневния конгрес „ Зелена седмица 2023 ” за зеления преход в страните от Централна и Източна Европа.

По думите на Малинов природният газ в Европейски Съюз идва от Каспийския район , по газопровод от Норвегия, както и полутечен природен газ от Съединени американски щати, Северна Африка, Близкия изток и други страни, съобщи.

Ситуацията с цените на природния газ към този момент се възстановява, добави Малинов. В момента синьото гориво се продава на конкурентни цени. Според изпълнителния шеф на „ Булгартрансгаз ” при предстоящото сключване на дълготрайни контракти за нови находища на газ може да се реализиран цени, два пъти по-ниски от тези сега. 

„ Природният газ не е мръсна суровина ” , посочи още Малинов. Той уточни, че фактически има въглероден отпечатък при потреблението на газа като енергиен източник. В момента обаче много университети работят и към този момент има използвани технологии за улавянето на въглеродните излъчвания, тъй че природният газ може да се трансформира от синя в зелена суровина в дълготраен проект. Според Малинов точно в зеления преход природният газ ще има основна роля и ще бъде едно от преходните горива.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР